Bruker droner i kampen mot HIV

 • unicef_drone_2.jpg

  Droner kan redusere tiden det tar å få svar på en blodprøve fra to måneder til to dager. Alle foto: UNICEF Malawi
 • unicef_drone_1.jpg

  Tidlig diagnose kan redde liv. Ved hjelp av droner kan transporttiden av blodprøver reduseres dramatisk.
 • unicef_drone_6.jpg

  Dronene kan frakte opp til 250 blodprøver om gangen.
 • unicef_drone_3.jpg

  Blodprøvene festes på et papir. De veier derfor lite, og kan lett fraktes med dronen.

I Malawi har UNICEF nå tatt i bruk droner til å frakte blodprøver fa lokale helsestasjoner til sentrale testlaber. 

– Spedbarna med hiv har langt større sjanse for å overleve hvis de får behandling så tidlig som mulig. Ved å korte ned transporttiden for blodprøvene kan vi redde liv, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i UNICEF Norge. 

I dag fraktes blodprøvene på landeveien, ofte med motorsykkel eller ambulanser. 

Vil redusere transporttiden
– Jo raskere vi får svar på blodprøven, jo raskere kan de som trenger få behandling. I dag kan det ta opp mot ti uker å få svar på blodprøvene. Blodprøver fraktes på motorsykkel eller i ambulanse til nærmeste sykehus. Der kan de ferdige prøvene ligge
 opp til et par uker før de blir sendt samlet tilbake. Forsinkelser er dessverre ikke sjelden. Med bruk av droner kan de to månedene reduseres til to dager, sier Apeland.

Malawi har en av de høyeste utbredelsene av hiv i verden. Hvert år dør rundt 10.000 barn av sykdommen. Bare halvparten av barna som døde av hiv og aids i 2014 fikk behandling. 

Aids-fri generasjon
Mer enn én million malawiere lever med hiv. Hvert år blir nesten 40.000 barn i landet  født med hiv-positive mødre. 

– Dersom mødrene blir tidlig diagnostisert, kan vi forhindre overføring av sykdommen til barnet. Dette vil derfor være avgjørende i arbeidet for å sikre en aids-fri generasjon, sier Apeland.

Prøveprosjektet er et samarbeid med helsemyndighetene i landet, og er første gang droner brukes i kampen mot hiv. Tidligere har droner blitt brukt blant annet til å få oversikt i katastrofer, som etter jordskjelvet i Nepal i fjor. Dersom prøveprosjektet blir en suksess, vil det bli integrert i helsesystemet i landet. 

 

trulss bilde

er kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge. Han har jobbet for UNICEF i felt i Jemen. I tillegg har han jobbet for FN-organisasjonen FAO i Pakistan og Panama gjennom beredskapsstyrken NORCAP.

SMS i kampen mot AIDS

Ukraina: Hadde alt, mistet alt

En aids-fri generasjon innen rekkevidde

Unicef