Nur har aldri opplevd fred

1 av 3 syriske barn kjenner ikke annet enn krig og det å være på flukt. Det viser en rapport UNICEF lanserer i dag. Møt noen av dem.

Siden krigen i Syria startet for fem år siden er det født 3,7 millioner barn med syriske foreldre. De har aldri opplevd fred. For dem er krig og flukt blitt hverdag, skriver UNICEF i en ny rapport om krigen i Syria. UNICEF forsøker å fylle barnas hverdag med annet enn krig for å forberede dem på fred.

Les hele rapporten

Le pressemeldingen

Fem år gamle Nawroz har fått ny vinterjakke av UNICEF etter det første snøfallet i Sulaymaniyah. Nawros og familien måtte flykte fra Qamishil i Syria da det ikke lenger var trygt å være der. Nå har de bodd i Irak i fire år. Nawros husker ikke et annet liv enn det livet de har i Arbat flyktningleir.

-Selv om en fredsløsning ennå ikke er på plass, er UNICEFs oppgave å forberede disse barna på fred. Gjennom utdanning, lek, traumebehandling og beskyttelse fra utnyttelse bygger vi et fundament for barnas fremtid. Å investere i barnas fremtid er å investere i Syrias fremtid, sier generalsekretær i UNICEF Norge Bernt G. Apeland.

Fire år gamle Karam får trøst av pappa Khalid. De har akkurat ankommet et transitsenter i Berlin etter en lang ferd gjennom Europa. Familien kommer fra den nesten helt sammenbombede byen Homs i Syria. De flyktet først til Tyrkia, så videre over havet før de tok seg oppover Europa og har nå kommet frem til Tyskland. Karam har aldri opplevd fred i hjembyen Homs. 

Båndet rundt armen viser grønt. Det betyr at Tala på 7 måneder er frisk. Rudania flyktet sammen med sine to døtre fra den syriske byen Homs. Etter et par måneder ble hun gravid og ni måneder senere kom Tala til verden. "Jeg har ammet Tala siden hun ble født og jeg er så stolt av at jenta mi er frisk og rask", sier Rudania når vi møter henne på et UNICEF-støttet helsesenter. Nå bor de i en leid leilighet i utkanten av Damaskus hvor de heller ikke er helt trygge. Tala har aldri opplevd fred.

Nye fredsforhandlinger skal etter planen starte i Geneve i dag. UNICEF håper forhandlingene bidrar til en varig fredsløsning, og at humanitære organisasjoner i mellomtiden slipper til over hele landet.

-2 millioner barn bor i områder som er vanskelig å komme inn i, 200 000 av disse bor i beleirede byer. Å nekte barn humanitær hjelp er et grovt brudd på internasjonale lover og barns rettigheter. UNICEF har fått inn hjelp en rekke steder, men vi appellerer til alle parter om å slippe forsyninger og humanitært personell inn til de som trenger det, sier generalsekretær Bernt G. Apeland.

Zara er bare 3 måneder gammel og har tilbragt mesteparten av livet på flukt. Den lille jenta og familien har flyktet fra Syria over Middelhavet og har nå tatt seg opp til Østerrike hvor de bor på et mottakssenter.

Krigen i Syria har nå vart like lenge som andre verdenskrig varte i Norge. I et barns liv er det en hel evighet. Mange har måttet bli voksne ganske fort. De har måttet ta ansvar for familiens økonomi gjennom barnearbeid, de er giftet bort tidlig og tar ansvar for søsken og familiemedlemmer.

 Nur (3) får en stor klem av mamma Sifar. De har flyktet fra Syria og er nå på et transittsenter i Serbia. Nur har aldri opplevd annet enn krig og å være på flukt. 

-Disse barna har måttet tåle så uendelige mye, og de skal vite at de har UNICEF og andre organisasjoner i ryggen. Jeg vil benytte anledningen til å si takk til alle nordmenn som gjør det mulig for oss å være på plass og hjelpe barna, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i UNICEF Norge.

helenes bilde

Helene har harbeidet som kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge i 6 år

Gjennom jobben reiser hun en del i felt for å dokumentere UNICEFs arbeid. Helene arbeidet for UNICEF i Liberia, i forbindelse med Ebolaepidemien 2014/2015 og jobbet med krisekommunikasjon på regionkontoret til UNICEF i Vest- og Sentralafrika i 2016.

Én av fire som krysset middelhavet i fjor var barn

Jeg kunne spist jord hvis det fikk meg tilbake til Syria

En halv million barn utnyttes av menneskesmuglere

Unicef