Krigen i Syria fem år: Når krig blir hverdag

  • un05633.jpg

    Pappa Khalid trøster sin fire år gamle sønn Karam på et transittsenter i Berlin. Familien har flyktet fra den syriske byen Homs. Karam har aldri opplevd noe annet ett krig og å være på flukt. Foto: Gilbertson VII/UNICEF

14.mars: 1 av 3 syriske barn kjenner ikke annet enn krig og det å være på flukt. -Vi må fylle hverdagen deres med annet enn krig for å forberede dem på fred, sier UNICEF Norge.

Les UNICEFs rapport: No place for children- Syria 5 years

Siden krigen i Syria startet for fem år siden er det født 3,7 millioner barn med syriske foreldre. De har aldri opplevd fred. For dem er krig og flukt blitt hverdag.

-Selv om en fredsløsning ennå ikke er på plass, er UNICEFs oppgave å forberede disse barna på fred. Gjennom utdanning, lek, traumebehandling og beskyttelse fra utnyttelse bygger vi et fundament for barnas fremtid. Å investere i barnas fremtid er å investere i Syrias fremtid, sier generalsekretær i UNICEF Norge Bernt G. Apeland.

Likevel er det kun halvparten av Syrias barn som har tilgang til utdanning. Over 6000 skoler er ødelagt eller brukes som tilfluktsrom. Bare i fjor ble 40 skoler angrepet.

-7 millioner syriske barn har havnet under fattigdomsgrensen på fem år, og landet er allerede bombet flere tiår tilbake i tid utviklingsmessig. Når barns rett til utdanning angripes får det konsekvenser i mange generasjoner. Derfor forsøker UNICEF å finne innovative metoder for å sikre barn, selv i de mest krigsutsatte områdene, skolegang, sier Apeland.

Nye fredsforhandlinger skal etter planen starte i Geneve i dag. UNICEF håper forhandlingene bidrar til en varig fredsløsning, og at humanitære organisasjoner i mellomtiden slipper til over hele landet.

-2 millioner barn bor i områder som er vanskelig å komme inn i, 200 000 av disse bor i beleirede byer. Å nekte barn humanitær hjelp er et grovt brudd på internasjonale lover og barns rettigheter. UNICEF har fått inn hjelp en rekke steder, men vi appellerer til alle parter om å slippe forsyninger og humanitært personell inn til de som trenger det, sier generalsekretæren.

Krigen i Syria har nå vart like lenge som andre verdenskrig varte i Norge. I et barns liv er det en hel evighet. Mange har måttet bli voksne ganske fort. De har måttet ta ansvar for familiens økonomi gjennom barnearbeid, de er giftet bort tidlig og tar ansvar for søsken og familiemedlemmer.

-Disse barna har måttet tåle så uendelige mye, og de skal vite at de har UNICEF og andre organisasjoner i ryggen. Jeg vil benytte anledningen til å si takk til alle nordmenn som gjør det mulig for oss å være på plass og hjelpe barna, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i UNICEF Norge.

 

helenes bilde

Helene har harbeidet som kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge i 6 år

Gjennom jobben reiser hun en del i felt for å dokumentere UNICEFs arbeid. Helene arbeidet for UNICEF i Liberia, i forbindelse med Ebolaepidemien 2014/2015 og jobbet med krisekommunikasjon på regionkontoret til UNICEF i Vest- og Sentralafrika i 2016.

Én av fire som krysset middelhavet i fjor var barn

En halv million barn utnyttes av menneskesmuglere

Calais: Barn må gjenforenes med familiene sine raskt

Unicef