- Håper utstillingen gir et større barneperspektiv i flyktningdebatten

  • mitt_eneste_hjem_01.jpg

    Ordfører Marianne Borgen åpnet utstillingen "Syria er mitt eneste hjem" på Nobels Fredssenter. Her er hun sammen med direktør Liv Tørres ved Fredssenteret og Bernt G. Apeland, som er generalsekretær i UNICEF Norge.
  • mitt_eneste_hjem_08.jpg

    Abelone Melesse rappet under åpningen. Hun er også UNICEF-ambassadør i Etiopia.

Oslo-ordfører Marianne Borgen åpnet UNICEF-utstillingen «Syria er mitt eneste hjem» på Nobels Fredssenter. I utstillingen kan du se barnas egne bilder av livet på flukt fra krigen i Syria.

Av Gro Rognmo

500 syriske barn i flyktningeleirer i Libanon har fått utdelt engangskameraer for å fortelle om seg selv – sine liv, drømmer, håp og redsler. Flere fortellinger er også filmet. Resultatet vises nå, fem år etter at krigen i Syria startet, i utstillingen «Syria er mitt eneste hjem» på Nobels Fredssenter i Oslo. Utstillingen ble offisielt åpnet av ordfører i Oslo, Marianne Borgen.

Her kan du se bilder fra utstillingen

- Jeg håper denne utstillingen vil føre til fire ting: At norsk flyktningedebatt får et enda større barneperspektiv. At disse bildene vil føre til at alle politiske voksne blir enda mer aktive i å skape fred, og at utstillingen også kan bidra til enda mer hjelp til nærområdene – for det trengs. Og jeg håper at denne utstillingen kan bidra til at vi får en bedre flyktningpolitikk for barn og familier, for den flyktningpolitikken vi har i dag er barnefiendtlig, sa ordføreren.

Barnas egne bilder
Bildene viser barn på flukt fra krig, barn som har mistet alt, men også barn som ler, leker og drømmer. Gjennom barnas egne ord og øyne får vi et unikt innblikk i livet som flyktning.

- 3,7 millioner syriske barn har aldri opplevd annet enn krig. Selv om dette er en storpolitisk konflikt, så er det barna som betaler den høyeste prisen, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i UNICEF Norge.

Utstillingen er et samarbeid mellom UNICEF og Nobels Fredssenter, og ble til som et resultat av en liknende utstilling i Beirut for to år siden.

-Her har vi sammen med UNICEF gått til nærområdene. Se bildene, les tekstene, og dere vil få et godt bilde av situasjonen. Ja, det handler om nød og elendighet, men det handler også om styrke og livsgnist. Det som slår oss er kjærligheten de uttrykker til sitt hjemland, derav tittelen «Syria er mitt eneste hjem», sier direktør ved Nobels Fredssenter, Liv Tørres.

5,6 millioner barn på flukt
Krigen i Syria har snart vart lenger enn andre verdenskrig. Over 5,6 millioner er drevet på flukt, og 1,8 millioner av dem har søkt tilflukt i nabolandet Libanon. Deres største drøm er at krigen skal ta slutt så de kan dra hjem – hjem til Syria. Ni år gamle Rawan, en av barna du møter i utstillingen, sier det slik:

- Jeg gleder meg til at Syria blir som før, sånn at vi kan bo der. Jeg kunne spist jord hvis det fikk meg tilbake til Syria, sier ni år gamle Rawan. 

Utstillingen henger på Nobels Fredssenter ut 2016.

Hvis du vil bidra til UNICEFs arbeid for barna på flukt kan du gå inn her.

Jeg kunne spist jord hvis det fikk meg tilbake til Syria

Libanon: Ser håp i barnas bilder

Jeg gråt da Dina fortalte om sitt liv. Barn skal ikke ha det sånn.

Unicef