Jeg kunne spist jord hvis det fikk meg tilbake til Syria

 • zakira_unicef_lebanon_8.jpg

  Ti år gamle Naheed fra Aleppo har tatt bilde av andre barn i leiren i Bekaa-dalen. På Nobels Fredssenter vises nå utstillingen "Syria er mitt eneste hjem", med bilder fra et UNICEF-prosjekt hvor syriske barn dokumenterer sin hverdag på flukt.
 • zakira_unicef_lebanon_46.jpg

  Bildet er tatt av 8 år gamle Omar, som bor med familien sin i en teltleir i Marjayoun i Sør-Libanon. Han fotograferte lillebroren sin Mohanad ved siden av teltet de bor i. Bildet vil han ha med seg som en souvenir når de flytter tilbake til Syria.
 • zakira_unicef_lebanon_12.jpg

  Ti år gamle Fatima fra Aleppo bor i en teltleir i Bekaa-dalen. Hun har tatt bilde av en av vennene sine mens hun fotograferer en liten gutt.
 • zakira_unicef_lebanon_11.jpg

  11 år gamle Abed Al Kafi bor i en teltleir i Bekaa-dalen. Vi ser skyggen hennes på teltet mens hun tar bilde av en dame som titter ut fra teltet.
 • zakira_unicef_lebanon_32.jpg

  12 år gamle Shadi har tatt bilde av en gutt som trekker en gassbeholder på en hjemmelaget tralle. Bildet er tatt i en teltleir i Bekaa-dalen.
 • zakira_unicef_lebanon_14.jpg

  12 år gamle Nour El Deen fra Homs bor i Bekaa-dalen. Hun har tatt bilde av vennene sine mens de krysser vannet som har samlet seg leiren.
 • zakira_unicef_lebanon_22.jpg

  7 år gamle Ahmed har tatt dette bildet av en familie som forsøker å fjerne snøen fra foran teltet sitt i Bekaa-dalen.

- Jeg gleder meg til at Syria blir som før, sånn at vi kan bo der. Jeg kunne spist jord hvis det fikk meg tilbake til Syria, sier ni år gamle Rawan. 

Rawan er blant de mer enn 900.000 syriske barn som bor i midlertidige flyktningleirer i Libanon. Som en del av et UNICEF-prosjekt har 500 av dem har dokumentert sin hverdag med engangskamera. Gjennom bildene og i korte filmer forteller de om livet teltleiren og om savnet av hjemlandet, og om håp hverdag i en hard tilværelse. 

 - Vi må tigge for å kjøpe brød. Vi samler metall som vi selger. Vi leter etter klær i søpla. Vi spiser ikke grønnsaker mer som andre folk. Vi har ikke tepper, puter eller madrasser. Vi bruker skoene våre som pute om natta, sier Rawan.

Prosjektet er en del av arbeidet med å hjelpe barna å bearbeide de mange inntrykkene de har opplevd. Et utvalg av disse bildene kan du nå se på utstillingen "Syria er mitt eneste hjem" på Nobels Fredssenter.

- Jeg tok bilder av barna mens de lekte i teltene. Jeg tok bilder av dem for å gjøre dem glade, sier ni år gamle Hiba, som også deltok i prosjektet. 

Det er nå fem år siden krigen brøt ut i Syria. Over  5,6 millioner barn er drevet på flukt. Barna har mistet sine hjem, skole, venner og hverdagen som ga dem glede og trygghet. Rawan og Hiba er blant de 1,8 millioner flyktnigene som har søkt tilflukt i nabolandet Libanon. Her bor de i enkle provisoriske teltleirer der de mangler det meste av det de hadde før krigen brøt ut.

Hvis du vil bidra til UNICEFs arbeid for barna på flukt kan du gå inn her.

trulss bilde

er kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge. Han har jobbet for UNICEF i felt i Jemen. I tillegg har han jobbet for FN-organisasjonen FAO i Pakistan og Panama gjennom beredskapsstyrken NORCAP.

Libanon: Ser håp i barnas bilder

Én av fire som krysset middelhavet i fjor var barn

- Håper utstillingen gir et større barneperspektiv i flyktningdebatten

Unicef