Flyktningavtalen mellom EU og Tyrkia bekymrer

  • un010700.jpg

    En jente prøver å få i seg varmen på et transitsenter på grensen mellom Hellas og Makedonia. UNICEF deler ut utstyr og klær til familiene som kommer hit. Foto: UNICEF/ Georgiev

UNICEF er bekymret for hvordan den nye flyktningavtalen mellom EU og Tyrkia vil ivareta barns grunnleggende rettigheter. Detaljene i planen er fortsatt uklare, og derfor er det også uklart hvordan.

  • Barn skal vurderes ved spørsmål om retur til Tyrkia. Hvordan skal barnets beste og barns sårbarhet vurderes?
  • Hvordan skal man ivareta barns selvstendige rett til å søke internasjonal beskyttelse.

UNICEF understreker at det humanitære prinsippet om «do no harm» må være styrende når avtalens skal implementeres. Derfor vil UNICEF minne statslederne på at de har følgende ansvar og forpliktelser:

  • Barns rett til å søke internasjonal beskyttelse skal garanteres
  • Barn skal ikke bli returnert dersom de risikerer å bli fengslet, rekruttert til væpnede grupper, utsatt for trafficking eller utnyttelse.
  • De må finnes trygge og lovlige ferdselsruter for barn som flykter fra krig slik at de ikke havner i hendene på menneskehandlere og menneskesmuglere.

Situasjonen for barn akkurat nå på grensen mellom Hellas og Makedonia er helt uakseptabel for barn- og barna er akkurat nå i flertall ved grenseovergangen Idomeni.

Disse barna har allerede tålt så uendelige mye! Likevel må de fortsatt sove under åpen himmel uten tilgang til grunnleggende tjenester og de lever med usikkerheten om de kan fortsette på reisen eller om de vil bli tvunget tilbake.

Barn som blir sittende fast i områder over tid, slik som dette, er mer utsatt for menneskesmuglere og må derfor få nødvendig beskyttelse. UNICEF er klar for å bidra til å finne gode løsninger for disse barna sammen med regjeringen i Hellas.

 

 

helenes bilde

Helene har harbeidet som kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge i 6 år

Gjennom jobben reiser hun en del i felt for å dokumentere UNICEFs arbeid. Helene arbeidet for UNICEF i Liberia, i forbindelse med Ebolaepidemien 2014/2015 og jobbet med krisekommunikasjon på regionkontoret til UNICEF i Vest- og Sentralafrika i 2016.

Én av fire som krysset middelhavet i fjor var barn

Dobling av antall barn som søker asyl i Europa

Tredobling av flyktninger i Makedonia

Unicef