To år med lidelse for barna i Ukraina

To år med konflikt, vold og frykt har satt dype sår i barna i Øst-Ukraina. 580 000 barn bor i konfliktområdene, og hele 1 av 3 trenger hjelp til å bearbeide det de har opplevd.

Konflikten i Ukraina har nå pågått i to år og har resultert i omfattende humanitære lidelser. Spesielt barna i de østlige områdene i landet er hardt rammet

- I stedet for lek i gatene har barna sett og opplevd ting som barn aldri skal måtte oppleve. Ett av tre barn som bor her trenger hjelp til å takle de opplevelsene som konflikten har påført dem, sier UNICEF Norges generalsekretær Bernt G. Apeland.

Konflikten har ført til store ødeleggelser på infrastrukturen. Flere hundre skoler er ødelagt, og kampene har begrenset tilgangen til rent vann, medisin og helsetjenester. Dette har ført til sykdomsutbrudd, blant annet polio. Ukraina ble erklært poliofri for 19 år siden, men nå har konflikten gitt viruset nytt fotfeste.  

-UNICEF har derfor satt i gang en stor vaksinekampanje for å hindre at den dødelige og svært ødeleggende sykdommen ikke får spre seg videre og ødelegge livet til flere barn, sier Apeland.

Norsk støtte til minerydding

I 2015 ble 28 barn drept eller skadet som følge av miner og ueksploderte granater i Ukraina. UNICEF har derfor fått penger fra Norge for å gjennomføre en informasjonskampanje for å lære barn hvordan miner og granater ser ut slik at de ikke tråkker og plukker dem opp.

UNICEF har også bidratt med rent vann, hygieneutstyr, medisiner og skolemateriell flere steder i konfliktområdene. Men noen områder er sikkerhetssituasjonen vanskelig og det hindrer det humanitære arbeidet.

-Det påligger alle parter å sikre at humanitær tilgang slik at alle barn som har behov for hjelp får det, avslutter Apeland.

Helene har harbeidet som kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge i 6 år

Gjennom jobben reiser hun en del i felt for å dokumentere UNICEFs arbeid. Helene arbeidet for UNICEF i Liberia, i forbindelse med Ebolaepidemien 2014/2015 og jobbet med krisekommunikasjon på regionkontoret til UNICEF i Vest- og Sentralafrika i 2016.

One down! Two to go

60 barn drept i Ukraina

9700 barn har flyktet fra Mosul

Unicef