200.000 syriske barn bor i beleirede byer

 • un07564.jpg

  Et barn i Madaya blir undersøkt for underernæring av en UNICEF-arbeider. Foto: UNICEF/Singer

Det finnes rundt 20 beleirede byer i Syria med rundt 200.000 barn. Andre byer er vanskelig å komme til på grunn av kamphandlinger. Til sammen er det rundt 2 millioner barn i Syria som bor i områder som er vanskelig å komme til. UNICEF krever tilgang til alle de beleirede områdene for å få inn hjelp til innbyggerne og spesielt barna.

Den siste ti dagene har UNICEF, andre FN-organisasjoner, ICRC og Syria røde halvmåne levert forsyninger til de beleirede byene Madaya, Bqine, Foah og Kafraya. Det er ventet flere kolonner i dagene som kommer for å sikre at byene har forsyninger for en lengre periode, da man ikke vet hva som vil skje når dette humanitære vinduet lukker seg.

UNICEF har levert:

 • Terapeutisk mat for behandling av underernæring
 • Vannrensetabletter
 • Hygieneutstyr som såpe, vaskemiddel og shampo.
 • Varme tepper
 • Varme klær
 • Skoleutstyr
 • Medisinsk utstyr til klinikkene som jordmorutstyr og behandlingsutstyr for kolera
 • Førstehjelpsutstyr

Fem døde
Siden den første kolonnen kom inn til Madaya 11.januar er fem personer døde av underernæring. UNICEF har screenet og satt i gang behandling av en rekke underernærte barn i byen. 10 personer har blitt evakuert fra byen de siste dagene. Fortsatt venter man på godkjenning for evakuering av ytterligere personer som trenger medisinsk hjelp. Mer enn 400 personer er undersøkt av helsepersonell den siste uken. Mobile klinikker er gitt tillatelse til å komme inn i byen og behandle de som er der.

Skolene i Madaya er stengt fordi lærerne ikke har fått lønninger, barna har ikke nok energi til å konsentrere seg på skolen, stoler og pulter er brent i mangel av ved til å varme opp hus. Mange av barna i Madaya er separert fra foreldrene sine. Da bevegelsesrestriksjonene ble innført var flere foreldre utenfor byen og har ikke kunnet komme inn til barna sine siden. Området utenfor byen er minelagt for å opprettholde bevegelseskontroll.

Det rapporteres om at mange av barna viser tydelige tegn på traumer. De har vanskelig med å sove og har endret adferd. Det er observert en rekke ungdommer under 18 år med våpen, UNICEF er bekymret for at barna kan være rekruttert som barnesoldater. Det er rapporter på at kvinner og jenter blir trakassert ved sjekkpunktene og det er rapporter om vold.

Matpriser:

I ukene før den første kolonnen kom til Madaya rapporterte innbyggerne at en rekke matvarer ikke var tilgjengelig i det hele tatt, andre var så dyre at de ikke hadde råd til dem. Følgende priser har vært oppgitt:

Hvetemel: Ikke tilgjengelig
1 kg sukker: 205 USD ca 1800 kr
1 kg Hvete: 205 USD ca 1800 kr
1 kg Bulgur: 192 USD ca 1700 kr
1 kg Bønner: 256 USD ca 2250 kr
1 kg Humus 192 USD ca 1700 kr
1 kg ris: 205 USD ca 1800 kr
900 gram babymelk: 282 USD ca 2500 kr
Kjeks: 15 USD pr stk ca 130 kr

Deir-Ez-Zor

UNICEF og andre FN-organisasjoner er svært bekymret for situasjonen i de vestlige områdene av Deir-Ez Zor. For rundt 200.000 mennesker, 70 % er kvinner og barn, forverres situasjonen i byen dag for dag. Kornlagrene i byen gir mel som det bakes brød av, men det er stor mangel på annen mat og de fleste lever på brød og vann. Det er også stor mangel på terapeutisk mat til behandling av underernæring, medisiner, medisinsk utstyr og andre nødvendigheter.

Det rapporteres om alvorlige tilfeller av underernæring. Skolene i området er åpne, men mange barn kommer ikke på skolen fordi de er så svake at de stadig besvimer.

ISIL har stengt tilgangen til byen. Ingen hjelp får komme inn og innbyggerne kan ikke uten videre forlate byen. Området rundt byen er minelagt for å kontrollere at ingen drar fra byen uten om de to definerte veiene.  Den eneste måten å få inn forsyninger er via helikopter. Russiske fly droppet mat over byen 15.januar. Den syriske regjeringen fløy inn forsyninger 11.januar for salg på det lokale markedet. Utfordringen er at mange i byen begynner å gå tom for penger.

helenes bilde

Helene har harbeidet som kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge i 6 år

Gjennom jobben reiser hun en del i felt for å dokumentere UNICEFs arbeid. Helene arbeidet for UNICEF i Liberia, i forbindelse med Ebolaepidemien 2014/2015 og jobbet med krisekommunikasjon på regionkontoret til UNICEF i Vest- og Sentralafrika i 2016.

Ny hjelpesending på vei til beleirede byer i Syria

-En 16 år gammel gutt døde av underernæring rett foran øynene våre

Første nødhjelpskolonne etter Syriaavtale

Unicef