I en verden av legoklosser

  • blogg1.jpg

    Et bord med legoklosser på står midt i innovasjonsavdelingen og skal inspirere og utfordre.

Det er 29. Juli, en varm sommerdag i asfaltjungelen i New York og jeg skal på feltarbeid. Nå tenker du kanskje at jeg skal reise til et eksotisk land i Afrika eller Asia, men jeg skal ikke lengre enn at jeg kan ta undergrunnsbanen.

Jeg er masterstudent på Universitetet i Oslo og har fordypning i innovasjon. I den forbindelsen er jeg praktikant hos UNICEFs innovasjonsenhet ved hovedkontoret til organisasjonen i New York. Jeg har gjort klar penn og papir og skal gjøre nødvendig datainnsamling gjennom intervju med de som jobber med innovasjon i UNICEF. Det jeg forsøker å finne ut av i min masteroppgave er hva innovasjonarbeidet i enheten karakteriseres av og hvilke ringvirkninger dette arbeidet har på resten av det som er verdens største hjelpeorganisasjon for barn.

Christopher Fabian

Inn døren kommer en svært høy og slank mann og han gir meg et energisk håndtrykk mens et bredt smil åpenbarer seg i ansiktet. Han heter Christopher Fabian og er leder av innovasjonsavdelingen. Chris, som han kalles av kollegaer og venner,  ble av Time Magasin i 2013 kåret til en av verdens 100 mest innflytelsesrike personer, og sitter som rådgiver for sjefsdirektør i UNICEF Anthony Lake. Til tross for posisjon og rykte setter han seg ned på gulvet for å gjøre intervjuet. Dette kommer uventet på meg, men jeg setter raskt pris på hans uformelle og bokstavlig talt jordnære fremtreden.

Det er akkurat denne uformelle, men likevel så imponerende faglig dyktige væremåten som imponerte meg mest fra tiden sammen med innovasjonsavdelingen. UNICEFs hovedkontor ligger på andre siden av veien for den store FN-bygningen i New York og man føler virkelig at man gå inn i et FN-bygg når man kommer inn. Alle er kledd i business-klær som i hovedsak går i hvit, svart og gråtoner. Det klakker fra kvinner som går i pumps som passer perfekt til antrekket og mennene har sylskarp press i buksebena. Men 6. etasje er annerledes. Her går de ansatte i jeans og en enkel t-skjorte eller en fargerik kjole.

Jeg har tenkt en del på dette. Kanskje kleskoden gjenspeiler mentaliteten hos menneskene som jobber i innovasjonsavdelingen? Kanskje må man være fleksibel, åpen og ha en direkte holdning til tilværelsen for å være i stand til å finne nye løsninger? Toppleder Anthony Lake hevder at  ”yesterday’s top-down world has turned on its side, replaced by today’s horizontal world". Kanskje er hans egne folk i 6.etasje nettopp et levende bevis på dette.

Midt i kontorlandskapet har avdelingen et bord fylt av legoklosser som alltid står der. Her er det er fritt frem for de ansatte å få utløp for det lekende barnet i seg. Dette var også uventet for meg, men jeg tror definitivt det har noe for seg. Skal man være innovativ og levere banebrytende løsninger for verdens vanskelighetsstilte barn, er dette kanskje et fornuftig og strategisk grep for å være i stand til å tenke utenfor boksen.

Chris besvarer spørsmålene mine grundig og med stor intensitet. Han ser ofte direkte på meg, bruker hendene når han skal forklare hvordan ting henger sammen. Chris har en talegave. Han evner å forklare det som egentlig er veldig komplisert på en enkel måte. Det gjør at han når ut til mange og kan skape entusiasme om innovasjon selv hos de som knapt nok kan stave ordet.

Er du nysgjerrig på hva jeg fant ut kan du lese mer om forskningen her,

Det er ikke bare Chris jeg fikk gleden av å intervjue i arbeidet mitt, også han som arbeider med bekjempelse av polio, Asch Harwood, fikk jeg anledning til å snakke med (Se bildet). Igjen opplever jeg stor imøtekommendhet og en uformell men svært energisk fremtreden. For meg som arbeider med innovasjon er dette store forbilder og jeg kan noen ganger kjenne på at jeg er litt star struck. Men at de er så viktige og samtidig så avslappet smitter over på meg og gjør egentlig at min beundring for dem blir dypere. Det imponerer meg og inspirer meg i mitt videre arbeid. For det er én ting oppholdet hos UNICEF har gjort meg sikrere på så er  det er at jeg vil fortsette å arbeide med innovasjon.

Interessert i å lese masteroppgaven? Ta kontakt

Harald Deans bilde

Harald har en master i teknologi- og innovasjonsstudier fra SV-fakultetet på Universitetet i Oslo. Han er utdannet sersjant fra Forsvaret og er med i programmet "Future Leaders Global". Harald har interesse for krysningsfeltet mellom bistand og innovasjon. Han har gjort 2 ukers feltarbeid ved innovasjonsenheten i UNICEF ved hovedkontoret i New York i forbindelse med masteroppgaven.

Unicef