Liberia igjen ebolafritt

I dag ble Liberia igjen erklært ebolafritt, nesten fire måneder etter at landet fikk den statusen sist. Liberia besto den store testen, men faren er ikke over.

Første gangen landet ble erklært ebolafri var 9.mai 2015. Da hadde landet vært gjennom en dobbel karanteneperiode uten nye sykdomstilfeller- etter over ett års kamp mot epidemien.

Men allerede 28.juni var det et nytt utbrudd. En 17 år gammel gutt døde etter en tids sykdom, og rutinemessig ble det tatt prøver av gutten. Han testet positivt på ebola og det ble satt i verk en rekke tiltak for å hindre at viruset spredde seg. Før tiltakene ble satt i verk var imidlertid flere allerede smittet og ytterligere fem personer døde i dette utbruddet.

Siden har det ikke vært nye tilfeller i Liberia og landet kunne igjen erklæres ebolafritt i dag.

-Vi holdt pusten da det nye utbruddet i juni var et faktum. Dette var den ultimate testen for om systemene fungerte. Det gjorde dem og man klarte å hindre et nytt større utbrudd. Dette viser at systemene som er bygd opp virker, sier kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge, Helene Sandbu Ryeng, som arbeidet med ebolaepidemien i Liberia i fem måneder.

UNICEF antar at det kan komme nye utbrudd i Liberia også i tiden som kommer, selv om landet igjen har fått status som ebolafritt.

-Det er fortsatt aktiv smitte i nabolandene Guinea og Sierra Leone, og med svært porøse grenser og stor mobilitet i befolkningen må vi ikke bli overrasket dersom det kommer nye utbrudd. Men nettopp derfor er det viktig og fortsette å med informasjonsarbeidet ut mot befolkningen, fortsette med rutinemessig ebolatesting av syke og døde og at helsepersonell fortsetter å trene på hvordan håndtere ebolatilfeller. Det er for tidlig å legge ned beredskapen, sier Ryeng.

Sierra Leone var på god vei mot å bli ebolafri da de denne uken fikk et nytt ebolatilfelle og 50 personer er nå under overvåkning for å hindre spredning. Guinea har fortsatt mellom 1-5 tilfeller i uken.

-Det er realistisk at Sierra Leone kan bli ebolafri på denne siden av nyttår dersom den positive utviklingen fortsetter. Men også Sierra Leone vil nok oppleve tilbakefall så lenge det er smitte i Guinea. Ebolaepidemien i Vest-Afrika er ikke avblåst før alle landene er ebolafrie og har vært det i noe tid, sier Ryeng som arbeidet med ebolaepidemien.

Det første kjente ebolautbruddet var i Kongo i 1976 og siden har det vært en rekke mindre utbrudd. Utbruddet i Vest-Afrika er det største kjente utbruddet. Basert på historien må vi anta at det vil komme flere utbrudd i fremtiden også utbrudd av noe størrelse.

-Derfor må vi fortsette å bygge opp helsevesenet i de landene som er rammet slik at de har kraft til å respondere på fremtidige utbrudd og hindre at de blir av et sånt omfang som utbruddet i Vest-Afrika. Og for å få det til må vi satse på barna, gi de en genuin sjanse i livet. De er fremtidens leger og frontkjempere i kampen mot ebola, sier Ryeng

 

helenes bilde

Helene har harbeidet som kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge i 6 år

Gjennom jobben reiser hun en del i felt for å dokumentere UNICEFs arbeid. Helene arbeidet for UNICEF i Liberia, i forbindelse med Ebolaepidemien 2014/2015 og jobbet med krisekommunikasjon på regionkontoret til UNICEF i Vest- og Sentralafrika i 2016.

Ebola er tilbake i Liberia

Fødselsregistreringen stupte under Ebola

Alle de tre Vest-Afrikanske landene hardest rammet av Ebola er nå Ebolafrie

Unicef