Ebola er tilbake i Liberia

Kun syv uker etter at Liberia ble erklært ebolafritt har landet fått to nye tilfeller av den svært dødelige sykdommen. Trist, men ikke uventet, sier UNICEF.

Det var en 17 åring som først testet positivt på sykdommen i følge helsedepartementet i Liberia. Tenåringen er fra nedre Margibi, ikke langt fra hovedstaden Monrovia. 17-åringen ble testet etter at han var død. Ytterligere en person er nå bekreftet smittet, vedkommende er imidlertid i livet og får behandling.

-Det er utrolig trist at Liberia igjen har ebola, men det er dessverre ikke helt uventet. Liberia deler grenser med Guinea og Sierra Leone som den siste tiden har sett en økning i antall ebolatilfeller. Vi visste at det ikke var over i Liberia før det var over i alle landene, men vi håpet i det lengste sier kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge Helene Sandbu Ryeng som arbeidet i Liberia under epidemien.

Familien til 17-åringen tilkalte et begravelsesteam da vedkommende døde og det var de som rutinemessig tok prøver av den avdøde. Prøvene kom tilbake positive for ebola. Venner og familie rundt 17-åringen ble raskt testet og det er disse testene som avslørte tilfelle nummer to. Man venter på ytterligere testresultater, i mellomtiden er alle som har vært i kontakt med 17-åringen i karantene.

-Dette viser at systemet klarer å fange opp nye tilfeller og det er bra slik at vi raskt kan isolere eventuelle nye tilfeller og følge opp de som har vært i fysisk kontakt med den som er smittet, sier Ryeng.

Det er uklart hvordan 17-åringen ble smittet og om smitten kommer fra nabolandene eller om det er andre smittekilder i Liberia.

-Nå kartlegger man 17-åringens bevegelser og forsøker å finne ut hvor smitten kommer fra slik at man kan hindre at den sprer seg videre, sier Ryeng.

UNICEF har siden Liberia ble erklært ebolafritt fortsatt å spre informasjon og gå dør til dør for å snakke om hva ebola er og hvordan man skal beskytte seg.

-Dette viser at vi må fortsette dette arbeidet helt til Ebola er utryddet fra alle tre landene. Det kan ta tid, men vi er klar for å stå løpet ut, legger Ryeng til.

For mer informasjon og kommentarer kontakt kommunikasjonsrådgiver

Helene Sandbu Ryeng. Mob: 994 06 730 E-post: helene.sandbu.ryeng@unicef.no

helenes bilde

Helene har harbeidet som kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge i 6 år

Gjennom jobben reiser hun en del i felt for å dokumentere UNICEFs arbeid. Helene arbeidet for UNICEF i Liberia, i forbindelse med Ebolaepidemien 2014/2015 og jobbet med krisekommunikasjon på regionkontoret til UNICEF i Vest- og Sentralafrika i 2016.

Fødselsregistreringen stupte under Ebola

Alle de tre Vest-Afrikanske landene hardest rammet av Ebola er nå Ebolafrie

Liberia igjen ebolafritt

Unicef