En helt vanlig dag på jobben

Fortsatt er det 168 millioner barn som går på jobb hver dag istedenfor på skolen. 85 millioner av disse er involvert i svært farlig barnearbeid.

Å gå krokbøyd med hakke på en åkerlapp, stein som spruter i ansiktet mens hakken slås mot fjellet i den trange fjellsjakten, fingre som brenner seg for ente gang på sveiseapparatet. Dette er en helt vanlig dag på jobben for barnearbeidere verden over.

-I dag er det rundt 168 millioner barnearbeidere verden over som hver morgen står opp for å gå på jobb istedenfor å gå på skolen. Dette fratar dem retten til utdanning, retten til en barndom og retten til beskyttelse- spesielt for de 85 millionene som driver med farlig barnearbeid, sier generalsekretær i UNICEF Norge Bernt G. Apeland.

Asia og stillehavet har det største antallet barnearbeidere, men det er Afrika Sør for Sahara som har størst andel barnearbeidere. Hele 1 av fem barn i denne delen av verden arbeider.

-Veldig mange av barna kommer fra svært fattige familier hvor hver krone teller for å overleve. Men dette er kun en midlertidig løsning. Hadde disse barna fått utdanning kunne de selv vært med på å løfte seg og familien ut av fattigdom og bryte den vonde sirkelen av fattigdom, sykdom og død. Det er nettopp det vi i UNICEF arbeider med, sier Apeland.

Selv om det fortsatt er alt for mange barn som er involvert i barnearbeid, har det blitt færre. Siden år 2000 har omfanget gått ned fra 246 millioner til 168 millioner. Størst nedgang har det vært for jenter.

-Denne positive utviklingen er viktig å ha med seg. Men skal vi klare å komme barnearbeid til livs må vi satse enda mer på utdanning, få enda flere ut av fattigdom og sørge for at det er jobber til de som velger å ta utdanning, sier generalsekretæren i UNICEF Norge.

helenes bilde

Helene har harbeidet som kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge i 6 år

Gjennom jobben reiser hun en del i felt for å dokumentere UNICEFs arbeid. Helene arbeidet for UNICEF i Liberia, i forbindelse med Ebolaepidemien 2014/2015 og jobbet med krisekommunikasjon på regionkontoret til UNICEF i Vest- og Sentralafrika i 2016.

Syriske flyktninger presses inn i barnearbeid

2 års-rapport: Syrias tapte generasjon

  • Barnearbeider alt tekst

Barn får klagerett - men ikke i Norge

Unicef