Liberia er ebolafri

I dag vil verdens helseorganisasjon erklære Liberia ebolafri, et drøyt år etter at viruset kom til landet. Men kampen mot ebola er ikke over før alle landene i regionen er ebolafrie

I dag er det 42 dager siden det siste ebolatilfellet i Liberia døde av sykdommen. Det betyr at landet har vært gjennom et dobbel inkubasjonsperiode uten nye tilfeller og kan dermed erklæres ebolafritt.

-Dette er en merkedag for alle oss som har kjempet mot ebola i Liberia, og det er ingen steder jeg heller skulle vært enn i Liberia akkurat i dag. Heltene i historien er lokalsamfunnene som tok til seg kunnskapen vi gav og endret adferd. På den måtten sluttet man å fore epidemien med nye tilfeller. Det var begynnelsen på slutten, sier kommunikasjonsrådgiver Helene Sandbu Ryeng, som arbeidet for UNICEF Liberia i fem måneder.

Selv om dagen skal feires som seg hør og bør over hele Liberia er ikke kampen mot ebola over. Sierra leone har snart hatt en hel uke uten nye tilfeller og målet om et ebolafritt land er i sikte, men i Guinea er det fortsatt aktive smittekjeder.

-Det var nettopp i Guinea det hele startet og viruset spredde seg til både Liberia og Sierra Leone. Det kan skje igjen. Stor kontakt over grensene gjør at alle fortsatt må være på vakt. Ikke før ebola er utryddet fra regionen kan vi slippe ned guarden, sier Ryeng

Liberia hiver fortsatt etter pusten etter kampen mot ebola, men allerede bygger en ny storm seg opp. Utbrudd av meslinger og kikhoste, flere underernærte barn, matusikkerhet og barn som trenger psykososial oppfølginng er noen av de mange følgene av epidemien som nå kommer til overflaten.

-Liberia har imidlertid ikke noe helsevesen som kan takle dette, noe som rammer de aller svakeste hardest- nemlig barna som dør av sykdommer som lett kunne vært forebygget og behandlet. Helsevesnet må nå bygges opp igjen slik at barnehelse ikke blir ebolas neste offer. Mange nok har allerede dødt sier Ryeng i UNICEF Norge.

UNICEF satte i går i gang en stor vaksinekampanje for beskytte barn fra livsfarlige sykdommer. Dette er den første store vaksinekampanjen siden ebolautbruddet.

 

helenes bilde

Helene har harbeidet som kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge i 6 år

Gjennom jobben reiser hun en del i felt for å dokumentere UNICEFs arbeid. Helene arbeidet for UNICEF i Liberia, i forbindelse med Ebolaepidemien 2014/2015 og jobbet med krisekommunikasjon på regionkontoret til UNICEF i Vest- og Sentralafrika i 2016.

Endelig hjemme

111 personer bekreftet døde av ebola

Ebola er tilbake i Liberia

Unicef