Nepal: UNICEF lanserer sms-tjeneste for ungdom

  • uni174447.jpg

    Ureport ble lansert i Liberia i forbindelse med ebolaepidemien. Gjennom ureport fikk ungdom rask tilgang til livsviktig helseinformasjon.

Denne uken lanserer UNICEF Ureport i Nepal for å kommunisere med ungdom. Jordskjelvet i landet har gjort at UNICEF har fremskynnet lanseringen av tjenesten.

Spisse høye grønnkledde fjell og mangel på veier gjør kommunikasjon til en stor utfordring i Nepal. Derfor har UNICEF laget en tjeneste som gjør at vi kan kommunisere med unge der de er i løpet av få sekunder.

-Ureport er et system som bruker vanlige tekstmeldinger og gir oss anledning til å kommunisere med barn som kanskje ikke har tilgang til internett eller som har elektrisitet mye av døgnet- men som har tilgang til mobil. De trenger ikke å ha smarttelefoner, de gamle vi brukte på 90 tallet i Norge fungerer utmerket, sier Chris Fabian, som er en av lederne av innovasjonsavdelingen til UNICEF.

Mobilbrukere over hele landet kan tekste UNICEF og fortelle hva slags problemer de står overfor, alt fra omfanget av ødeleggelser i deres nabolag til hva de har mest behov for. UNICEF kan også sende ut helseinformasjon, eller varsle om sykdomsutbrudd.

-Vi vet at det er 1,7 millioner barn som trenger umiddelbarn hjelp i Nepal, men det er ikke alltid vi vet hva slags hjelp som er mest prekær. Nå kan vi på få sekunder få direkte informasjon fra unge om hva som skjer rundt dem, enten i landsbyen eller i teltleiren, så kan vi tilpasse hjelpen. Det kan være alt fra at man har gått tom for vannrensetabletter eller at mange i området de bor i har blitt syke sier Fabian.

Ureport kommer også til å bli brukt i arbeidet med gjenoppbyggingen.

-Gjennom dette systemet kan vi enkelt ta de unge med på råd når vi skal planlegge gjenoppbyggingen. Vi har alltid som mål at det vi bygger opp igjen skal være sterkere enn det som ble ødelagt. Da er det viktig å ta de unge med på råd, det er tross alt de som er fremtiden og som skal leve i den, legger Fabian til.

UNICEF har tidligere lansert Ureport i blant annet Uganda, Liberia, og Zambia.

helenes bilde

Helene har harbeidet som kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge i 6 år

Gjennom jobben reiser hun en del i felt for å dokumentere UNICEFs arbeid. Helene arbeidet for UNICEF i Liberia, i forbindelse med Ebolaepidemien 2014/2015 og jobbet med krisekommunikasjon på regionkontoret til UNICEF i Vest- og Sentralafrika i 2016.

Nå starter hovedjobben i Nepal

16 millioner barn rammet av flom i Sør-Asia

Nepal: UNICEF vil vaksinere en halv million barn

Unicef