Sahel: Kolerautbrudd

Nå som det etterlengtede regnet har kommet i Sahel, har det brutt ut kolera. Mange av barna er for svake, de overlever ikke.

De støvete jordene er endelig blitt bløte flere steder i Sahel. Etter en lang tørkeperiode har det endelig begynt å regne, men med regnet lurer også en av de største barnemorderne. Så langt har sykdommen tatt 60 menneskeliv og nesten 3000 er syke.

Tar de minste og svakeste først
Kolera er en diarèsykdom som smitter gjennom forurenset drikkevann og mat. Diaré gjør barna dehydrert, og de klarer ikke ta til seg næring og mister viktige næringsstoffer. Nærmest som et rovdyr tar koleraen de svakeste først. Matkrisen i Sahel-beltet har ført til at flere barn er underernærte og kroppen har ikke overskudd til å stå i mot sykdommen. Væsketapet som diaré fører med seg kan ta barneliv i løpet av bare noen timer.

Ideelle forhold for kolera
I Sahel har ”rovdyret” ideelle ynglingsforhold. Selv om regnet som nå kommer er etterlengtet etter lang tørke, betyr det at bakterien spres lettere. Uroligheter i Mali har sendt over 250.000 mennesker på flukt, det betyr ofte dårlige sanitære forhold og flere må drikke urent drikkevann. I tillegg er de små underernærte kroppene lette ofre.

- Hvis vi ikke setter inn ressurser på å stoppe dette nå vil kolera fortsette å ta livet av de mest utsatte familiene i Sahel. Dette vil også spre seg til andre områder med svært ødeleggende resultater, sier Manuel Fontaine, konstituert regiondirektør for UNICEF i Vest- og Sentral- Afrika.

Enkle ting redder liv
Håndvask-kampanjer, vannrensetabletter og spredning av kunnskap gjennom radioprogrammer har vist seg å være svært effektive måter å hindre spredningen av kolera.

-Dette er noe man bør gjøre hele året i utsatte områder, sier Dr: Guido Borghese, som er ansvarlig for UNICEFs arbeid mot kolera i Vest- og Sentral-Afrika. Hvis vi venter med å sette inn tiltak til antall tilfeller eksploderer, vil det være for sent til å få kontroll på utbruddet, sier Dr.Borghese.

Salt- og sukkerblanding til 50 øre posen har også vist seg å være et svært effektivt middel for å behandle barn med diarè. Du kan bidra til UNICEFs arbeid her:

UNICEF slår alarm

Afrikas Horn: Halvparten av barna som når frem til leirene er underernært

Økt underernæring på grunn av konflikten i Jemen

Unicef