Økt underernæring på grunn av konflikten i Jemen

  • uni182891.jpg

    EN gutt sitter i ruinene av hjemmet sitt utenfor Jemens hovedstad Sanaa.

Mer enn en kvart million barn risikerer å utvikle alvorlig underernæring i det konfliktrammede landet. Lagrene av mat, drikkevann og drivstoff er i ferd med å tømmes, UNICEF er sterkt bekymret for konsekvensen det vil ha for barnai landet. 

-  Vi forventer en økning i underernæring over hele landet i de kommende ukene. Jemen er det fattigste landet i den arabiske verden, og kronisk underernæring er et konstant problem. Med konflikten går levekostnadene går opp mens inntektene går ned. Offentlige tjenester er svekket og risikerer å kollapse fullstendig, og lange avbrudd i strøm- og kommunikasjonsnettk over hele landet setter et enormt press på den humanitære responsen, sier Bernt G. Apeland, som er generalsekretær i UNICEF Norge.

Allerede før konflikten brøt ut i Jemen var underernæring blant barn blant de høyeste i verden. 60% av befolkningen lever under fattigdomsgrensen, og UNICEF anslår at  850.000 barn under fem år lider allerede av akutt underernæring. Jemen er det fattigste landet i den arabiske verden, og krisen vil forverre situasjonen både for de som lever i konfliktområdene og andre deler av landet. Nesten 16 millioner mennesker er berørt av konflikten. 

Nødhjelp på vei

Behovet for nødhjelp er stort, og UNICEF har allerede sendt to fly med livsnødvendige medisiner og annen nødhjelp til Sana'a, og flere forsyninger er på vei. Midt i volden, jobber UNICEF og våre partnere for å gi familier viktige tjenester som vaksiner og rent vann, og ernæringstilskudd og forsyninger for å sikre barnehelse og mødre og nyfødte blir distribuert til helseinstitusjoner for å sikre at grunnleggende tjenester ikke stopper helt opp. I områder der helsefasiliteter ikke er i drift eller hvor folk er på flukt er rapportert, blir mobile team satt inn for å dekke grunnleggende behov.

Her kan du være med å hjelpe

 

trulss bilde

er kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge. Han har jobbet for UNICEF i felt i Jemen. I tillegg har han jobbet for FN-organisasjonen FAO i Pakistan og Panama gjennom beredskapsstyrken NORCAP.

Flere barn enn noensinne sulter i Sør-Sudan

UNICEF slår alarm

20 millioner sulter

Unicef