- Bøker og blyanter er våre sterkeste våpen

Malala mistet nesten livet for ni måneder siden da væpnede menn gikk om bord en skolebuss og skjøt henne og to andre jenter. Men hun har ikke latt seg kneble og nekter å gi opp sin kamp for jenters rett til utdanning. 

En inspirasjon for millioner 
Hundrevis av unge mennesker vil i dag ta over setene i FN for støtte sin modige talskvinne Malala Yousafzai og hennes oppfordring om å sørge for at ALLE barn, både jenter og gutter, får gå på skole.   Malala feirer sin 16 års dag med å holde sin første offentlige tale etter at hun ble skutt.

-  Hun var en sterk stemme for jenters utdannelse, før hun ble skutt. Så ble hun skutt - og var hårsbredden fra å dø, men overlevde på mirakuløst vis, og har nå blitt symbolet for jenters rett til utdanning. Det er et utrolig sterkt symbol, Malala er en inspirasjon for millioner av jenter verden over, sier UNICEF Norges generalsekretær, Bernt Apeland.

Malala vil be de fremmøtte ungdommene om å legge press på sine ledere og kreve at de holder løftet om grunnutdanning for alle innen 2015.

UNICEF har inviterte 500 unge mennesker fra over 85 land til å være en del av denne betydningsfulle dagen - nå kalt Malala-dagen - for å understreke retten til en god utdanning selv under krig, konflikt og andre vanskelige omstendigheter.

Krav om skole for ALLE
Malalas mot og vilje er et eksempel på hvordan jenter og gutter rundt om i verden risikerer livet hver dag, fordi de krever sin rett til utdanning. Forrige ukes angrep på en kostskole i Nordøst-Nigeria - som drepte minst 29 elever og en lærer - er nok et eksempel.

- Når vi i dag markerer Malala-dagen i FN, vil vi ikke bare feire hennes mot, vil vi også markere vårt krav om at alle barn får oppfylt sin rett til å lære og bygge en fremtid i fred og sikkerhet. 

UNICEF understreker at tilgang til utdanning ikke bør være begrenset av hvor du bor, inntekt, funksjonsnedsettelse, kjønn, religion eller ideologi. 

-  Vi har allerede kommet langt når det gjelder jenters rett til skolegang.  I barneskolen er det på globalt plan nå like mange gutter og jenter som går på skole, men med en gang vi nærmer oss ungdomsskolen, så faller jentene ut. Vi har fortsatt et langt stykke å gå, sier Apeland. 

Malala vil i dag levere en appell til FNs generalsekretær med et krav, på vegne av alle unge mennesker, om at verdens ledere blir enige om å finansiere nye lærere, skoler og bøker og sørger for å få slutt på barnearbeid, barneekteskap og menneskehandel med barn .

 
trulss bilde

er kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge. Han har jobbet for UNICEF i felt i Jemen. I tillegg har han jobbet for FN-organisasjonen FAO i Pakistan og Panama gjennom beredskapsstyrken NORCAP.

Libanon: Ser håp i barnas bilder

Skolegang og beskyttelse kan redde en hel generasjon

Skolestart: En av tre mener lærerne ikke har den viktigste kompetansen

Unicef