Et lite stykke Syria i Bergen

  • psychaid3.jpg

    Gatekunst i Bergen
    Landets psykologistudenter har valgt UNICEFs arbeid i og rundt Syria som tema for sin årlige humanitæraksjon, og byens kreative gatekunstmiljø stiller opp for den gode saken.

Christies gate i Bergen. En gjennomfartsåre i sentrum der mennesker og tungtrafikk haster forbi på vei til sine bestemmelsessteder. En av virksomhetene som har adresse Christies gate er Psykologisk fakultet ved Universitetet i Bergen. En grå og ordinær fasade, hvor den eneste pynten til nå har vært tilfeldig tagging.  Men – noe er plutselig annerledes. Foran to av murveggene henger det en presenning, og små rosa føtter på asfalten vandrer ut fra veggen til studentenes hovedinngang. Snart skal et stykke Syria i Bergen avdukes.

Jeg er på plass fordi landets psykologistudenter har valgt UNICEFs arbeid i og rundt Syria som tema for sin årlige humanitæraksjon. Under overskriften ”No lost generation” skal de i tiden som kommer inspirere oss til å gi bidrag, ikke minst til UNICEFs ”Child Friendly Spaces” hvor traumatiserte barn av krigen får noen friminutter og får utfolde seg med lek og læring.

I Bergen har studentene fått BART på laget. Byens kreative gatekunstmiljø stiller opp for den gode saken, og har pyntet de grå murveggene med noe vi snart skal få se. Men først til formalitetene. Aksjonsleder Hanna Øiestad Damskau griper mikrofonen, og forteller om hvorfor akkurat ”No lost generation” er den riktige saken for studentene i år. Engasjert snakker hun om hvordan det som var en vill ide – gatekunst på et verneverdig bygg – er blitt virkelighet takket være en løsningsorientert ledelse ved fakultet og universitet.

Jeg får dele noen av mine ferske inntrykk fra møter med syriske flyktninger i Tyrkia. Mest snakker jeg om barn og ungdom som har mer i bagasjen enn barn skal behøve å ha, og hvor viktig det er å gi dem mulighet til å oppfylle sine drømmer selv om krigen i Syria nå går inn i sitt femte år. Så fortsetter dekan Jarle Eid og universitetets viserektor Anne Lise Finnreite stafetten. Det viser seg at Finnreite har et svært personlig og positivt forhold til gatekunst, noe som neppe var negativt for å få realisert BARTs prosjekt. Og så blir hun den første som bidrar til psykologistudentenes aksjon, ved å legge 200 kroner i Hannas bøsse.

Gatekunst i Bergen - arrangørene
Nok prat. Det store øyeblikket er kommet, og vi trekker utenfor hvor Finnreite skal trekke i trådene som foreløpig skjuler den nyeste tilveksten til Bergens mangfoldige gatekunst. Trådene floker seg litt, og hun må opp på en gardintrapp for å få løst dem opp. Og plutselig kommer krigens ansikter mot oss fra veggene, i sort-hvitt som bare forsterker opplevelsen vår. Det blir nesten stille i Christies gate.

Nederst i venstre hjørne står det med tydelige, trykte bokstaver: NO LOST GENERATION.

Psykologistudentenes innsamlingsaksjon er over om noen uker. Men gatekunsten blir stående som en påminnelse. Syria har kommet til Bergen for godt.  

Gatekunst i Bergen - barneføtter

mereteajs bilde

Merete er kommunikasjonsdirektør i UNICEF Norge. Hun har tidligere vært aktiv som lokalpolitiker og blant annet vært byråd for byutvikling i Oslo. Hun er utdannet journalist fra Norsk Journalisthøgskole.

Bergen

Unicef