Samfunnsinnovasjon: Magiske trommer

Tre gutter er samlet rundt de nye trommene på ungdomssenteret i Gulu-distriktet, nord i Uganda. Trommene er ikke lenger det de engang var. Ny moderne teknologi, ny kunnskap, nye rytmer har tatt over. Men noe er likevel det samme som før. Trommene kommuniserer.

Før ble trommen brukt til å varsle om farer eller informere om at noe viktig skulle skje. Man kunne varsle alle i en landsby, kalle inn til viktige møter og sende beskjeder videre til neste lille tettsted. De nye trommene kan også brukes til å kommunisere, ikke bare med folk i samme distrikt – de kommuniserer med hele verden.

Drevet på solceller
Trommene er laget av lokale oljefat, som er gjort om til enkle og robuste datamaskiner drevet på solceller – Gutten peker på skjermen og kan velge mellom ”lær”, ”lek”, ”nyheter”, ”helse”, ”jobbmuligheter” og mye mer. Det er magisk, men likevel virkelig. Trommen er nøkkelen til fremtiden deres.

Læreren i trommen
Lærermangel, dårlig kvalitet på undervisningen og svake skoleresultater er et stort problem i Uganda. Med strøm fra sola og informasjon både online og offline, gir den digitale trommen et hav av nye muligheter. Blant annet har en gruppe av landets beste lærere filmet over 600 undervisningstimer som tilbys på den digitale trommen. For guttene på ungdomssenteret er den gode læreren bare noen tastetrykk unna – og motivasjonen for å lære på topp!

Hedret av Time Magazine
Den digitale trommen er utviklet av UNICEF Innovation, under ledelse av Christopher Fabian og Erica Kochi. Deres arbeid for UNICEF er så banebrytende at de blant annet er hedret på TIME Magazines liste over verdens hundre mest innflytelsesrike i 2013. UNICEF Innovation bruker ny teknologi på nye måter i det utrettelige arbeidet for å bedre levekårene til barn over hele verden. I samarbeid med lokale krefter, og ikke minst de unge selv, går UNICEF foran og viser den korteste veien til fremtiden. 

helenes bilde

Helene har harbeidet som kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge i 6 år

Gjennom jobben reiser hun en del i felt for å dokumentere UNICEFs arbeid. Helene arbeidet for UNICEF i Liberia, i forbindelse med Ebolaepidemien 2014/2015 og jobbet med krisekommunikasjon på regionkontoret til UNICEF i Vest- og Sentralafrika i 2016.

Skole for alle krever nye løsninger

Bruker droner i kampen mot HIV

Nepal: UNICEF lanserer sms-tjeneste for ungdom

Unicef