På flukt med hæren i hælene

- Min datter var på besøk hos meg da hun ringte mannen sin som var hjemme. Men det var en ukjent stemme som svarte i andre enden. Vi har to døde menn som ligger her, hvilken er din? sa stemmen.

Det viser seg at den syriske hæren har voldtatt kvinnene i familien og til slutt drept dem alle sammen. Kort tid etter ringer stemmen opp igjen og sier at han skal finne familien og drepe dem alle. Sabah tar med seg barna og rømmer fra Homs til noen venner i nabobyen.

-Slik flyktet vi fra by til by. Ingen av vennene våre turte å ha oss boende hos seg lenge, og viste at vi ble jaktet på, forklarer seksbarnsmoren Sabah.

Dopet ned barna
Vi møter Sabah og barna hennes i den lille jordanske byen Mafraq. Her bor de i en leilighet eid av en Saudi Arabisk organisasjon som hjelper familier som har mistet mannen. Sabah forteller at de ikke turte å være i Syria lenger. Flukten ble dramatisk.

-Den Frie Syriske Armé (FSA) organiserte transporten mot grensen. Vi var 300 kvinner og barn som ble fordelt i to store containere. Vi sto tett i tett. For at barna ikke skulle lage lyder som kunne avsløre oss dopet vi dem ned.

Grenseområdet er kontrollert av den syriske hæren. Derfor måtte flyktningene selv gå den siste biten. Å kjøre dem helt frem ville vært for farlig.

-Vi gikk i mørket med barna våre. Vi ble skutt etter kunne høre skyting, men kunne ikke se hvor det kom fra. Slik gikk vi i en time før vi nådde grensen til Jordan.

Vi er heldige
I hovedstaden Amman ble husleien for dyr og barna fikk ikke skole. Familien ble tipset om organisasjonen som nå sørger for at de har tak over hodet.

-Vi er blant de heldige. Jeg kjenner mange syriske familier her i Jordan som ikke har økonomi til et skikkelig sted å bo. Situasjonen er svært vanskelig for dem. Det er rundt 10.000 familier her i Mafraq. Mange var velstående i Syria, nå er livet det eneste de har igjen.

Det er likevel mer enn om de hadde blitt igjen i Syria, slår Sabah fast.

-I Homs var vi redde hele tiden, her føler vi oss i allefall trygge.

-Hva slags minner har du fra Syria?

-Jeg husker da tanksene kom første gang. Vi løp inn på badet og gjemte oss. Hjemme i Syria sov vi ikke om natta, vi turte ikke. Stadige flyangrep, kvinner som ble voldtatt, skyting og drap. Det er helt forferdelig, jeg er glad vi har kommet oss vekk.

Jordan stiller opp
Jordanske myndigheter bidrar med doble skift på skolene for at de mange flyktningbarna skal få skolegang. Dét er det ikke alle jordanere som setter pris på. Noen mener at syrere tar jobbene deres og snylter på samfunnet.

-Mohammad ble tidligere banket opp av jordanske barn på skolen hver dag. Det fikk skolen etter hvert slutt på. Så nå blir han banket opp på vei til skolen, hver eneste dag, istedenfor, forklarer Sabah og ser bort på sønnen som sitter stille og hører på.

Skal hjem igjen, én dag
Sabahs ektemann er fortsatt i Syria og kjemper i den frie syriske armé (FSA). De holder kontakt gjennom å sende hverandre sms’er, og noen ganger snakker de på telefon.

- Jeg snakket med dem i går. Da gjemte de seg i et lite rom fordi det var flyangrep. Jeg ser også mye på TV for å følge med på situasjonen i hjemlandet. Jeg er bekymret hele tiden.

-Hvilke tanker gjør du deg om fremtiden?

-Vi har ingenting å dra tilbake til. Huset vårt er ødelagt. Når vi flyktet tenkte jeg at dette kun ville vare noen måneder, nå aner jeg ikke når jeg kan dra hjem igjen. Det eneste jeg vet er at jeg vil tilbake, men ikke før jeg er helt sikker på at det er trygt.

helenes bilde

Helene har harbeidet som kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge i 6 år

Gjennom jobben reiser hun en del i felt for å dokumentere UNICEFs arbeid. Helene arbeidet for UNICEF i Liberia, i forbindelse med Ebolaepidemien 2014/2015 og jobbet med krisekommunikasjon på regionkontoret til UNICEF i Vest- og Sentralafrika i 2016.

Syria

200.000 syriske barn bor i beleirede byer

SYRIA: 1,5 millioner lemlestet for livet

55.000 barn uten humanitær hjelp i Syria

Unicef