2 års-rapport: Syrias tapte generasjon

Barn har vært utsatt for alvorlige brudd på menneskerettighetene inkludert drap, tortur, seksuelle overgrep og vilkårlig fengsling.  Barnefamilier kjemper for å overleve under stadig mer umennesklige forhold; det er mangel på rent vann, elendige sanitære forhold, sykehus og skoler er ødelagt – og barna på flukt har store traumer i bagasjen.

- Barna betaler den høyeste prisen for konflikten i Syria. Likevel har UNICEF kun fått inn 20 % av det organisasjonen trenger for å hjelpe de barna som trenger det, forteller generalsekretæren i UNICEF Norge, Bernt Apeland. 

Livsviktig skolegang
I Syria har nå fire millioner mennesker desperat behov for nødhjelp. Halvparten er barn. 800 000 barn er flyktninger i eget land med begrenset mulighet til skolegang. Barn på flukt i nabolandene har også svært begrensede muligheter til å få undervisning. UNICEF Norges generalsekretær Bernt Apeland har akkurat vært i flyktningleiren Zaatari i Jordan, der det er over 20 000 barn i skolealder. Så langt har UNICEF klart å tilby skolegang til 5000 av dem, og en ny skole er under bygging.

- Utdanning kan på mange måter regnes som livreddende nødhjelp, sier Bernt Apeland. Skolen blir en dråpe av normalitet i en kaotisk og traumatisert livssituasjon, og samtidig et fundament for å klare seg videre i livet – etter en konflikt som forhåpentligvis tar slutt så fort som mulig.

Men med den enorme tilstrømningen av flyktninger, har UNICEF og andre hjelpeorganisasjoner store problemer med å henge med. I tillegg til å bidra med mat, klær, vann, sanitæranlegg og skoler, er det en enormt behov for å skape plasser og rom i disse flyktningleirene hvor barn får lov til å leke og ha positive opplevelser sammen.

- Dette er en krise som er blitt barnas krise, og hvis vi ikke får inn de midlene vi trenger er vi faktisk i ferd med å få en tapt generasjon i Syria, med barn som ikke har hatt skikkelig skolegang eller skikkelig oppfølging i løpet av de siste to-tre årene, sier UNICEF Norges generalsekretær.

Kalde fakta:

 • Over 2 millioner barn er rammet inne i Syria
 • En av fem skoler i Syria er ødelagt, eller brukes som husly for flyktninger
 • Tilgangen på rent vann er redusert med nærmere 70 %
 • Over 1 million mennesker har flyktet fra Syria til nabolandene.  En halv million av dem er barn
 • 7000 syrere flykter til nabolandene hver eneste dag

UNICEFs innsats:

 • 1,5 millioner barn i Syria har fått vaksiner mot polio og meslinger
 • 4 millioner mennesker i Syria har fått rensemidler til vann til tre måneders bruk
 • 32 000 barn i Syria får hjelp til å bearbeide traumer gjennom psykososiale tiltak
 • 75 000 barn i Syria mottar provisorisk undervisning
 • UNICEF har til sammen gitt hjelp til over 300 000 barn i nabolandene Jordan, Irak, Libanon og Tyrkia
 •  UNICEF trenger 1,1 milliarder kroner for å gi barna i Syria og de syriske flyktningene den akutte nødhjelpen de trenger.  Organisasjonen har kun mottatt 20 % av denne summen.

Last ned rapporten "Syria's Children: A lost generation?"

helenes bilde

Helene har harbeidet som kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge i 6 år

Gjennom jobben reiser hun en del i felt for å dokumentere UNICEFs arbeid. Helene arbeidet for UNICEF i Liberia, i forbindelse med Ebolaepidemien 2014/2015 og jobbet med krisekommunikasjon på regionkontoret til UNICEF i Vest- og Sentralafrika i 2016.

FN-dagen : En hel generasjon på kanten av stupet

 • Syriske flyktningbarn i Irak

Ikke la vinterkulda ta livet av Syrias barn

 • bli unicef fadder og støtt barna i syria

UNICEF fordømmer angrep på hjelpekonvoi

Unicef