UNICEF intensiverer hjelpen i Syria

Halvparten av de menneskene som trenger hjelp inne i Syria er barn. Det vil si at to millioner barn trenger akutt hjelp, og tallet øker.

- Over 800.000 mennesker har flyktet over grensene til nabolandene, men fortsatt er det svært mange som trenger vår hjelp inne i Syria. Mange lever i uferdige hus, på skoler og i andre provisoriske bygninger uten tilgang på det mest grunnleggende som mat og vann, sier generalsekretær i UNICEF Norge Bernt G. Apeland.

Nødhjelpen krysser frontlinjene
Sikkerhetssituasjonen for hjelpearbeiderne er ekstremt vanskelig og forverres. Distribusjonslinjene krysser frontlinjene flere steder.

- UNICEFs ansatte i felt og lokale partnere klarer likevel å få frem hjelpen, og vi trapper nå opp hjelpearbeidet. Vi deler ut tepper, varme barneklær, såpe, vannrenseutstyr og mat forteller generalsekretæren i UNICEF Norge.

Vannsituasjonen er kritisk
Flere steder i Syria er vann- og sanitæranleggene ødelagt og store deler av befolkningen mangler rent vann. I gjennomsnitt har syrerne nå kun tilgang på 25 liter vann per person per dag. Til sammenligning bruker hver nordmann 200 liter vann per dag.

UNICEF har ansvaret for å koordinere arbeidet med å sørge for rent vann og hygieniske forhold for den krigsherjede befolkningen. I Syria har produksjonen av rensemidler til vann stoppet fullstendig opp på grunn av konflikten, og risikoen for å få forurenset vann fra springen har økt betraktelig.

- Vi har derfor sendt inn en million liter klor. Det er nok til å rense vannet til 10 millioner mennesker, det vil si nesten halve befolkningen, i tre måneder. Dette er avgjørende for å hindre utbrudd av vannbårne sykdommer, sier Bernt G. Apeland.

Får hjelpen frem
I samarbeid med flere FN-organisasjoner og andre partnere har UNICEF de siste ukene nådd frem med nødhjelp til flere av de hardest rammede områdene.

- Lørdag mottok 6000 mennesker i Karameh i det nord-vestlige Syria den første forsendelsen av livsviktig nødhjelp. Dette er et resultat av en fellesoperasjon, forklarer Apeland.

Penger den største hindringen
Selv om sikkerhetssituasjonen er svært vanskelig er det finansiering av nødhjelpen som er UNICEFs største problem.

Før jul ba FN om 374 millioner kroner for å dekke det akutte behovet inne i Syria. Så langt har under 20 prosent kommet inn, forteller generalsekretæren i UNICEF Norge Bernt G. Apeland

Helene har harbeidet som kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge i 6 år

Gjennom jobben reiser hun en del i felt for å dokumentere UNICEFs arbeid. Helene arbeidet for UNICEF i Liberia, i forbindelse med Ebolaepidemien 2014/2015 og jobbet med krisekommunikasjon på regionkontoret til UNICEF i Vest- og Sentralafrika i 2016.

Syrias barn: Za’atari er verdens nest største flyktningleir

Tar igjen tapte vaksiner

FN-dagen : En hel generasjon på kanten av stupet

Unicef