Skrik for Kongos voldtektsofre

 • img_0230.jpg

  #IGiveYouMyVoice
  #IGiveYouMyVoice - kampanje til støtte for kvinner og barn som blir voldtatt i Kongo, der voldtekt blir brukt som våpen.

I Kongo blir voldtekt brukt som våpen for å spre frykt og kontrollere samfunn. Margrethe W. Solvang har dratt igang kampanjen #igiveyoumyvoice for å støtte til Kongos kvinner og barn i kampen mot de grufulle overgrepene.

Hver eneste dag voldtas minst 40 jenter og kvinner i Kongo. På det meste har 400.000 kvinner lidd denne skjebnen i løpet av ett år, i et samfunn hvor voldtekt er et legitimt middel for å spre frykt og kontrollere samfunn. FN har omtalt den østlige provinsen i Kongo som ”Verdens voldtektshovedstad”. Ofrene, som fra før av lever vanskelige liv, bærer på traumene resten av livet.

Norske Margrethe Wam Solvang har tatt initiativ til en kampanje for å gjøre noe med den håpløse situasjonen. Hun ble inspirert av et intervju med Dr. Denis Mukwege på Skavlan, en doktor som hver dag behandler ofre for seksualisert vold i Kongo. Margrethes kampanje, #igiveyoumyvoice, gjør det mulig for alle å dele sin støtte til kvinnene gjennom å dele sitt skrik eller andre bidrag med resten av verden.

100 skrik i Oslo sentrum
Startskuddet gikk like før jul da over 100 norske jenter og kvinner møtte opp og fikk filmet sitt skrik i Lille Grensen. Les mer på #igiveyoumyvoices kampanjeside http://www.igiveyoumyvoice.com/ , og se Aftenpostens oppslag om saken her: http://www.osloby.no/oslove/Hvorfor-star-100-kvinner-og-skriker-i-Oslo-sentrum-7860426.html

Du kan også bidra til UNICEFs og organisasjonen ”Join Good Forces” kamp for å få bukt med voldtektsvåpenet i Kongo her: https://www.unicef.no/kampanje/i-give-you-my-voice

Startet med folkemordet i Rwanda
Mange av problemene i Kongo startet med folkemordet i Rwanda, hvor mange av kreftene bak nedslaktingen av tutsiene flyktet til Kongo. Siden 1996 har det pågått borgerkrigshandlinger i landet, og nye kamper blusser stadig opp selv om det er våpenhvile. 

Voldtekt av jentene og kvinnene er et vanlig virkemiddel for å skape frykt og ta kontroll over områder. Til nå har 5.4 millioner mennesker omkommet som følge av krigen, både i krigshandlinger og av sykdommer og sult. Nesten halvparten av de døde er barn.  Kongo er ett av verdens fattigste land til tross for rike naturressurser, og er nr. 186 av 187 land på Human Development Index (2013). 

Andre fakta om Kongo:

 • 23 av landets 70 millioner innbyggere er berørt av krig og krise, 13.6 millioner av disse er barn
 • 2.6 millioner mennesker er internt fordrevne i eget land
 • 2 millioner barn er alvorlig akutt underernært – et av de høyeste tallene i verden
 • 5.2 millioner barn går ikke på skole pga. krig og ustabilitet
 • Mange dør av meslinger, kolera, diare og lungebetennelse av mangel på vaksiner og behandling
 • Kongo har anslagsvis 30.000 barnesoldater
 • Humanitære behov er kraftig underfinansiert, UNICEF har bare fått inn 44 % av nødvendige midler til hjelpearbeid
 • I tillegg til egne, enorme humanitære behov har Kongo mottatt 15.000 flyktninger fra Den sentralafrikanske republikk.  

Merete er kommunikasjonsdirektør i UNICEF Norge. Hun har tidligere vært aktiv som lokalpolitiker og blant annet vært byråd for byutvikling i Oslo. Hun er utdannet journalist fra Norsk Journalisthøgskole.

Haitis barn sviktet og utnyttet på barnehjem

Barn i fokus: Stokke ny UNICEF-partner

Millionstøtte til UNICEF fra NHH Aid

Unicef