Vaksinering på rødt lys

Solen har akkuratt stått opp og de første solstrålene lyser opp den tette smogen som ligger tykt over hustakene. Veiene er allerede overfylt av trafikk og tusenvis av utålmodige bilhorn er dagens melodi. Trafikken åler seg sakte fremover mens fotgjengere forsøker å bane seg vei mellom sykler, dyr, biler og tuk tuk'er.

Ved siden av et trafikklys står Amit Kumar. Han har på seg en signalgul vest, over skulderen henger en kjølebag. Så fort lyset skifter fra grønt til rødt, løper han frem til de kjøretøyene hvor det er barn inni.

-Er dette barnet vaksinert mot polio? Amit spør en mann i en organsje tuk tuk.

Mannen som har sønnen på fanget rister på hodet.

- Kan du åpne munnen, spør Amit gutten og drypper to dråper med poliovaksine i munnen på barnet.

Amit vet at han har dårlig tid og skynter seg bort til en buss like ved.

- Er det barn her som ikke har blitt vaksinert mot polio?

En mor reagerer raskt og løfter en liten jente opp til gitteret i det åpne vinduet. Amit strekker armen inn i bussen og drypper to dråper i den lille jentas munn. Trafikklyset blir grønt og med ett åler trafikken seg igjen fremover. Ytterligere to barn er vaksinert mot den forferdelige sykdommen og to potensielle smittekilder er eliminert.

Forferdelig sykdom, enkel løsning
Polio, eller poliomyelitt, er en svært smittsom virusinfeksjon, som kan føre til permanente lammelser, store pusteproblemer og død. Viruset angriper sentralnervesystemet. Det er dette som fører til lammelsene som sykdommen er svært kjent for. Det finnes ingen behandling av polio, men det er en vaksine. To små dråper kan redde liv.

En hær av frivillige
I 2006 hadde India en oppblomstring av nye poliotilfeller. Som et svar på dette laget indiske myndigheter og UNICEF en av de største vaksineringskampanjene noen sinne. En hær av 2,3 millioner frivillige, bevæpnet med kjølebager og vaksiner, gikk ut i gatene. Målet var å putte to vaksinedråper i munnen på alle barn under fem år. Alle de 137 millioner barna, og det så raskt som mulig.

Vi gjorde det!
Over hele India kunne du se små barn med blekk på lillefingeren og hus med malte sirkler på veggene. Disse tegnene betyr at dette barnet eller barna i dette hjemmet, har blitt vaksinert mot polio. For ett år siden, 25.februar 2012, ble India fjernet fra poliolisten. Dette var kun mulig fordi så mange frivillige bidro. Når et land med over en milliard innbyggere klarer å oppnå et så fantastisk resultat, er det all grunn til å være optimistisk med tanke på å utrydde sykdommen totalt.

Det er kun tre land som gjenstår før vi er i mål; Afghanistan, Pakistan og Nigeria. Du kan bidra i kampen mot polio ved å støtte UNICEF økonomisk, eller ved å kjøpe poliovaksiner i nettbutikken.

trulss bilde

er kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge. Han har jobbet for UNICEF i felt i Jemen. I tillegg har han jobbet for FN-organisasjonen FAO i Pakistan og Panama gjennom beredskapsstyrken NORCAP.

India poliofritt, men kampen fortsetter

30 prosent kan dø av meslinger

  • Poliovaksine i Syria

Krigen er ikke over

Unicef