Protestbrev til kulturministeren

  • postkode.mindre.jpg

    Postkodelotteriet
    Ja til postkodelotteriet: Unicef Norge, WWF, SOS-barnebyer, Amnesty, Greenpeace, Regnskogsfondet, Leger uten grenser, Fremtiden i våre hender, Care, Plan Norge og Strømmestiftelsen.

Det er ikke gratis å gi barn livsnødvendig helsehjelp, hindre at verdifull regnskog hugges eller sørge for at menneskerettigheter følges verden over. I dag møter vi opp hos kulturminister Torhild Widvey for å understreke dette poenget.

I dag går vi sammen med ti andre organisasjoner for å be kulturminister Torhild Widvey tillate et abonnementsbasert lotterispill i Norge som potensielt kan gi mange millioner kroner ekstra til humanitære formål og miljøformål. Lederne for SOS-barnebyer, WWF-Norge, Regnskogfondet, UNICEF Norge, Leger uten grenser, Framtiden i våre hender, Care Norge, Greenpeace, Amnesty Norge, Plan Norge og Strømmestiftelsen stiller i dag opp foran Stortinget for å demonstrere for at regjeringen tillater Postkodelotteriet i Norge.

– Vi har ikke råd til å si nei når det dukker opp muligheter til å øke inntektene våre og mangedoble innsatsen vår. Derfor ber vi kulturminister Torhild Widvey holde løftet hun tidligere har gitt om å tillate Postkodelotteriet i Norge, sier UNICEF Norges generalsekretær Bernt G. Apeland.

Postkodelotteriet er et abonnementsbasert spill der naboer sammen vinner pengesummer med postnummeret sitt. Lotteritilsynet her i Norge har konkludert med at Postkodelotteriet ikke vil bidra til spillavhengighet. Postkodelotteriet er et etablert lotteri i Nederland, Storbritannia og Sverige som siden oppstarten i 1989 har donert mer enn 40 milliarder kroner til frivillige organisasjoner. I dag går høringsfristen ut for en ny forskrift om lotterikonsepter i Norge og Kulturdepartementet har foreslått et omsetningstak for nye lotterikonsepter som er så lavt at det i praksis vil være umulig for nye lotterier å etablere seg.

I Nederland og Sverige har UNICEF de tre siste årene mottatt til sammen 483 millioner kroner fra Postkodelotteriet. Det er et fantastisk bidrag for å gi alle verdens barn mulighet til å overleve, vokse opp og utvikle seg, og vi kunne gjort så mye mer også i Norge for å få dette til. Men i Norge hindrer Lotteriforskriftene at andre enn Norsk Tipping slipper til på spillmarkedet, noe som i realiteten utelukker organisasjoner med internasjonale formål. Slike som UNICEF.

UNICEF Norge  og de andre 10 organisasjonene som i dag overleverer sine synspunkter til kulturminister Widvey har alle dokumenterte resultater av vårt arbeid. Og vi får betydelig og verdifull støtte over statsbudsjettet. Det gjør oss i stand til å utrette mye. Likevel demonstrerer vi i dag, for å gi beskjed om at vi ikke vil miste en enestående sjanse til å øke vår innsats for verdens aller mest sårbare. 

Merete er kommunikasjonsdirektør i UNICEF Norge. Hun har tidligere vært aktiv som lokalpolitiker og blant annet vært byråd for byutvikling i Oslo. Hun er utdannet journalist fra Norsk Journalisthøgskole.

  • Bernt Apeland

Barnedødelighet halvert siden 1990

Barns rettigheter er også bærekraft

  • Poliovaksine i Syria

Krigen er ikke over

Unicef