Ikke la vinterkulda ta livet av Syrias barn

  • irak.jpg

    Syriske flyktningbarn i Irak
    De syriske flyktningbarna går nok en tøff vinter i møte. UNICEF trapper opp innsatsen for de syriske barna som er på flukt både internt og i nabolandene.

Krigen i Syria er den største katastrofen for barn i vår tid. Med vinteren på trappene frykter UNICEF at situasjonen blir enda mer kritisk for barna.

- Krigen tok hjemmet deres, la ikke vinterkulda ta livet deres, sier UNICEF Norges generalsekretær Bernt G. Apeland.

UNICEF dobler innsatsen på vegne av fattige lokalsamfunn i naboland der flyktningene har slått seg ned, slik at de kan fortsette å dele sine livsviktige tjenester og skoler med flyktningbarn og deres familier.

UNICEF lanserer i dag den største nødhjelpsappellen for Syria så langt. Maria Calivis , UNICEFs direktør i Midtøsten og Nord-Afrika lanserte i dag 2015 Strategic Response Plan for Syria og Regional Refugee og Resilience Plan 2015-16. Se vedlagt hennes statement, der hun blant annet sier at Syria-krisen representerer den største trusselen for barn i nyere tid.

UNICEF ber verdenssamfunnet om ytterligere 5,5 milliarder kroner til beskyttelse av syriske barn.

Ved utgangen av 2015 vil livet til over 8,6 millioner barn i regionen ha blitt ødelagt av vold og tvangsflytting. For bare en måned siden var tallet  beregnet til 7 millioner, men den senere tids utvikling har gjort at UNICEF anslår at langt flere barn vil bli rammet.

- Vi i UNICEF fortsetter for fullt vårt engasjement for overlevelse og beskyttelse av barn i Syria, på tross av at flere områder er ekstremt vanskelige å nå fram til. Vi fortsetter å jobbe døgnet rundt for å nå ut til alle syriske barn, også de som lever under beleiring under de aller tøffeste forholdene, sier Apeland.

Fakta om situasjonen nå:

  • Det er nå 3,23 millioner syrere på flukt, 1,7 millioner av disse er barn.

  • 115 000 barn er født som flyktninger

  • 17,6 millioner mennesker har behov for nødhjelp i lokalsamfunn som har tatt imot flyktninger

Situasjon forventet mot slutten av 2015:

  • 4,27 millioner syriske flyktninger

  • 2,22 millioner syriske barn på flukt

mereteajs bilde

Merete er kommunikasjonsdirektør i UNICEF Norge. Hun har tidligere vært aktiv som lokalpolitiker og blant annet vært byråd for byutvikling i Oslo. Hun er utdannet journalist fra Norsk Journalisthøgskole.

Én av fire som krysset middelhavet i fjor var barn

Dobling av antall barn som søker asyl i Europa

2 års-rapport: Syrias tapte generasjon

Unicef