Ebola i Vest-Afrika: Frykter "usynlige" julegjester

  • dsc_0117_2.jpg

    Helene Sandbu Ryeng blant kolleger i Liberia
    Her er Helene Sandbu Ryeng ute i felt sammen med lokale medarbeidere i Liberia. De går fra dør til dør for å informere om ebola.

Vi mangler penger i kampen mot ebola. I en appell som sendes ut i dag ber UNICEF verdenssamfunnet om ytterligere 500 millioner dollar (3 milliarder kroner) for å kunne gjennomføre de tiltakene som er prekære nå i kampen mot den dødelige epidemien. Selv om søkelyset fra media har dabbet av er fortsatt 18,7 millioner mennesker i faresonen i Liberia, Guinea og Sierra Leone. Halvparten av disse er barn. 

Unicef anslår at cirka 10 000 barn har mistet en eller begge foreldrene på grunn av ebola, og det er fortsatt en risiko for at viruset vil spre seg til en rekke naboland som Benin, Burkina Faso, Kamerun, Den sentralafrikanske republikk, Elfenbenskysten, Gambia, Ghana med flere. Nigeria og Senegal har hatt utbrudd, men er erklært ebolafrie.  I Mali sprer frykten seg, sju er rapportert døde.  

Det aller viktigste arbeidet Unicef nå gjør er å gå fra dør til dør med informasjon om hvordan man skal beskytte seg. Kommunikasjonsrådgiver Helene Sandbu Ryeng i Unicef Norge er en av dem som har meldt seg frivillig til å delta i kampen mot ebola og har nå vært fire uker i Liberia.

- I Liberia har vi gått fra å forsvare oss til å angripe. Vi jakter på viruset i hver eneste landsby hvor det dukker opp. Med en befolkning som bor spredt ut over hele landet, flere langt fra veier, er dette svært tidskrevende men livsviktig arbeid om vi skal komme ned til null. Kampen er først vunnet når det er null aktive tilfeller, sier hun.

Det nærmer deg seg julefeiring og risikoen for at epidemien følger juletrafikken er overhengende.  Sandbu Ryeng jobber hovedsakelig i Monteserrado-provinsen, der hovedstaden Monrovia ligger. Dette er den provinsen som har definitivt flest ebolatilfeller.

- Mange som bor her kommer fra andre steder i landet og skal «hematt te jul». De kan fort ta med seg «usynlige julegjester» til andre kanter av landet. Det er det vi frykter mest nå, sier kommunikasjonsmedarbeideren

Derfor holder UNICEF sammen med andre organisasjoner trykket oppe på informasjonskampanjer. De henger opp plakater med informasjon, sangene som er laget om Ebola spilles ofte på radio, og det samme gjør radiospotene med informasjon. I samarbeid med lokale krefter er Helene Sandbu Ryeng ute i felt og banker på dører for å snakke om hvordan ebola smitter og hvordan man skal beskytte seg.

- Ebolaepidemien utfordrer oss på mange plan. Ingen har arbeidet med en epidemi som dette før og ingen vet helt hva som venter rundt neste hjørne.  Det dukker stadig opp nye utfordringer som vi ikke har tenkt på og som vi må finne løsninger på raskt, samtidig som løsningene må være trygge og velfunderte.

 

Helene har harbeidet som kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge i 6 år

Gjennom jobben reiser hun en del i felt for å dokumentere UNICEFs arbeid. Helene arbeidet for UNICEF i Liberia, i forbindelse med Ebolaepidemien 2014/2015 og jobbet med krisekommunikasjon på regionkontoret til UNICEF i Vest- og Sentralafrika i 2016.

Etter ebola

Fødselsregistreringen stupte under Ebola

Liberia er ebolafri

Unicef