Harry Hole gir 1 mill. til TV-aksjonen

  • harry.jpg

    I dag mottok UNICEF og TV-aksjonen ved Vibecke Østby (t.h.) 1 million kroner fra Jo Nesbø - og prisutdeler Marte Wexelsen Goksøy, som selv vant pris. Foto: Gro Rognmo/UNICEF

Hvor? Jo, selvsagt på Harry Holes stamsted på St. Hanshaugen i Oslo, restaurant Schrøder, med kaffe, karbonadesmørbrød og allsang. Harry Hole-stiftelsen er forfatter Jo Nesbøs eget fond, etablert i 2008, som støtter utdanning for barn - spesielt i utviklingsland. I år gikk altså pengene til UNICEF og TV-aksjonen, som skal gi utdanning til barn i Sør-Sudan, Mali, Syria, Pakistan og Colombia. Dette er en av forfatterens egne hjertesaker - at alle barn må få lære å lese og skrive.

- Jeg har reist mye fra jeg var ung, og jeg skjønte tidlig at det utdanningssystemet vi har i Norge danner grunnlaget for et egalitært samfunn. Når en hel befolkning kan lese og skrive har man alle muligheter til å utvikle et demokrati. Utdanning er en av de viktige bærebjelkene i et demokrati, og derfor er det viktig. Med en høy grad av analfabetisme er det svært usannsynlig at man greier å utvikle et demokrati, sier forfatter Jo Nesbø til UNICEF.

"Ei ålreit dame"

Årets pris er på 1 million kroner, som ble overrakt leder for TV-aksjonen, Vibecke Østby i dag. En annen prisvinner sto for den høytidelige overrekkelsen, nemlig skuespiller, manusforfatter og damfunnsdebattant Marte Wexelsen Goksøyr, som fikk Harry Holes æresbetegnelse "Ei ålreit dame" - for sin samfunnsinnsats og for sitt forsvar for alle minoriteter. Hun er i disse dager aktuell med teaterstykket "Hva er problemet", som hun selv har skrevet og spiller i, sammen med skuespiller Sven Nordin.

- Hun tør å snakke høyt om noe mange ikke tør å snakke om. Og hun er et forbilde for mange som trenger gode forbilder, sa Jo Nesbø da han delte ut det diplomet.

Deretter delte Goksøyr ut den symbolske sjekken til UNICEF og TV-aksjonen.

- I dag har jeg fått det ærefulle oppdraget å dele ut Harry Hole-prisen til UNICEF, sa Goksøyr, og avsluttet:

- Alle trenger å bli hørt, og ingen skal føle seg redde.

- Du er ei skikkelig ålreit dame, kvitterte leder for årets TV-aksjon, Vibecke Østby.

Årets tv-aksjonen fikk inn rundt 230 millioner kroner, og dette kommer som en kjærkommen etterslenger - som kan hjelpe enda flere barn å lese og skrive.

Startet med Hodejegerne

Harry Hole-stiftelsen kom til verden etter suksessen med Jo Nesbøs roman "Hodejegerne", der forfatteren overførte alle rettigheter og inntekter fra romanen til stiftelsen. Senere gjorde han det samme også med romanene "Blod på snø" og "Mere blod". Begge disse bøkene er nå solgt til 28 land, og stiftelsens kapital utgjør i dag ca. 55 millioner kroner. Prisen deles ut hvert år til årets ålreite fyr - eller dame, og til en organbisasjon eller stiftelse som jobber for utdanning. UNICEF har fått stiftelsen to ganger tidligere, i 2010 til utdanning i Pakistan, og i 20154 for arbeidet med marginaliserte barn i Costa Rica.

Jo Nesbø reiser fortsatt mye, og er kjent for å bruke egne reiseerfaringer i sine romaner - eller omvendt, reiser for å gjøre research. Han har selv besøkt Colombia, et av landene som skal få penger fra TV-aksjonen - og nåm også fra hans egen - og Harry Holes - stiftelse. Dette betyr at UNICEF kan hjelpe enda flere barn med skolegang.

- Vi er veldig glade for disse pengene, som bidrar til å hjelpe enda flere barn å lese og skrive, sier generalsekretær i UNICEF Norge, Camilla Viken.

 

Styret i stiftelsen består av: Styret i stiftelsen består av Jo Nesbø, Kristin Clemet, Morten Gjelten, Erik Holst, Adele Matheson Mestad, Kari J. Spjeldnæs og Trygve Åslund. Henrik Mestad er varamedlem. Årets ålreite dame har også vært med på å bestemme at årets prispenger skulle gå til UNICEF og TV-aksjonen.

 

Tidligere års ålreite fyr(er) / dame(er) har delt ut prisen til følgende prisvinnere:

2009 Odd-Cato Kristiansen (fengselsprest på Ila) og Naandi (jenteskoler i India)

2010 Marit Hallen (leksehjelp innvandrerjenter) og Unicef (utdanning i Pakistan)

2011 Henning Holstad og Aslam Ahsan (alternativ julefeiring) og Plan Norge (skole Liberia)

2012 Margareth Hatle (trafikksikkerhet ungdom) og Redd Barna (skole Zimbabwe)

2013 Walther Jarwson (Omsorgskafe i Trondheim) og Naandi (jenteskoler i India)

2014 Eddi Eidsvåg (Pøbelprosjektet) og Unicef (marginaliserte barn på Costa Rica )og Zamora Teran Foundations (”One Laptop for all”)

2015 Shirley Bottolfsen (ildsjel og velgjører i Bodø) og Flyktninghjelpen (Somaliske flytninger i Kenya)

2016 Azra Gilani (hennes synspunkter på pakistanske foreldres oppdragelse av sine barn i Norge) og Redd Barna (skoler i Syria)

 

Gro har vært kommunikasjonsrådgiver i UNICEF Norge siden mars 2016. Før det har hun vært både kultur- og nyhets-journalist i Dagbladet i mange år, og har jobbet i Nordlands Framtid i Bodø og Nordlys i Tromsø. Gro er utdannet journalist fra Darlington i England og Norsk Journalisthøgskole, og har også studert engelsk og sosialantropologi ved Universitetet i Tromsø.

Afrikas Horn: Halvparten av barna som når frem til leirene er underernært

Ukraina: Født til et liv med HIV

Ber regjeringen gi mer støtte til barn i krig

Unicef