Lungebetennelse

Lungebetennelse kalles den glemte barnedreperen. For selv om man kan vaksineres mot sykdommen, og det er effektiv behandling tilgjengelig, dør 1,1 millioner barn under fem år hvert eneste år av sykdommen. Det er flere enn aids, malaria og tuberkulose til sammen.

  • Teshome og kona Kokeb ser til sin to måneder gamle sønn Moges. Moges har nettopp blitt diagnostisert med lungebetennelse, men takket være en UNICEF-støttet klinikk i landsbyen deres i Etiopia, får han penicillin og rett tilsyn.
Hva gjør UNICEF?

Verdens største barnedreper kan lett unngås

Lungebetennelse kan unngås ved vaksinering, god nok ernæring og ved å skape et godt fysisk miljø for barna. Dette jobber UNICEF for at alle barn skal ha tilgang til, hver eneste dag gjennom vårt arbeid. vi frakter vaksiner til avsidesliggende strøk i egendesignede kjøpebager, og driver opplysningskampanjer om hvordan man kan oppdage lungebetennelse på et tidlig stadium. Vi støtter også en rekke klinikker som diagnostiserer og behandler lungebetennelse.

 

  • Ei 14 år gammel jente lager mat over kull i Conakry, Guinea. Å lage mat på denne måten er en viktig årsak til at barn utvikler lungebetennelse. Avfallsstoffene som utskilles i prosessen er svært farlige å puste inn.
Fremdeles mye igjen

Kun 30 prosent får hjelp

Lungebetennelse kan forårsakes av både virus, bakterier og sopp, og kan lett forebygges og behandles. Lungebetennelse kan behandles med antibiotika, men kun 30 prosent av barn som er smittet av sykdommen får antibiotikaen de behøver for å bli friske. 
Det er mange risikofaktorer som gjør at barn utvikler lungebetennelse. Dette innebærer luftforurensning, å bo trangt sammen med andre, eller å ha dårlig immunforsvar på grunn av blant annet hiv-smitte. 

  • Når vaksiner skal fraktes ut på landsbygda hvor det ikke er strøm og sola steker, er det helt nødvendig å ha kjøpebokser for at vaksinene ikke skal miste virkningen. Slike kjølebager kan du kjøpe i vårt verdenslager og sende til de som trenger det mest.
  • Helsesøster Mariam Diarra forklarer viktigheten av å overvåke barnas pust for disse mødrene i landsbyen Kabe i Mali. Barnet i midten, Gimbala, har lungebetennelse, men er på bedringens vei takket være medisinsk hjelp fra UNICEF.
Hva kan du gjøre?

Du kan være til stor hjelp

Lungebetennelse KAN både forebygges og behandles, og burde IKKE være verdens største barnedreper. Du kan ta del i arbeidet ved å støtte UNICEFs arbeid for alle verdens barn ved å bli fadder eller å gi en enkeltgave. Du kan også kjøpe kjølebokser til vaksiner og på den måten muliggjøre vaksinasjon av barn i avsidesliggende strøk.

Unicef