Altfor mange barn har for lite mat hver dag 

Hvert eneste minutt dør fem barn som følge av underernæring.

Millioner lever med langtidseffekter som funksjonshemminger og læringsproblemer av å ikke ha den maten de trenger for å vokse opp og utvikle seg.

Underernæring fører til svakere motstandsevne mot smittsomme sykdommer, barna vokser ikke som de skal, og den mentale utviklingen stagnerer. Immunforsvaret svekkes, og risikoen for infeksjonssykdommer som diaré, lungebetennelse, meslinger og malaria øker. Mange unernærte barn har også problemer med å delta på skolen.

liten gutt blir hjulpet og får livreddende eræring av UNICEF-helsearbeider
En helsearbeider behandler åtte måneder gammel Ali i et UNICEF-støttet helsesenter. Ali lider av akutt underernæring. UNICEF/UN031940/Al-Issa
VI JOBBER FOR AT ALLE BARN SKAL FÅ EN GOD START PÅ LIVET
1.000
De første tusen dagene er de mest kritiske i et barns liv. UNICEF ​​bidrar til at babyer får den ernæringen de trenger i denne viktige tiden.
80%
UNICEF LEVERER 80% AV VERDENS LIVREDDENDE ERNÆRING

UNICEF DELER UT LIVREDDENDE TERAPEUTISK MAT

Faktisk kommer 80% av hele verdens nødhjelpsernæring fra UNICEF.

Og vi stopper ikke der.

Våre spesialister hjelper familier og lokalsamfunn med å holde barna sunne og friske over lengre tid, gjennom opplæring og næringstilskudd. Vi oppmuntre til amming og riktig kosthold for mor.

Amming redder liv

Amming av spedbarn er et av de viktigste forebyggingstiltakene mot underernæring og sykdommer. Barn som fullammes de første seks månedene i livet har 14 ganger større mulighet til å overleve enn barn som ikke ammes. Likevel ammes bare 39% av verdens barn de første seks månedene.

UNICEF jobber iherdig med å spre kunnskap om betydningen av amming.

Vi hjelper til med å innføre regelmessige vektmålinger av små barn og å øke helsearbeideres kunnskap om og evne til å gjenkjenne tegn på underernæring.

Rovas historie

Rova er fem år gammel og glad i mat. Gulrot er favoritten. Den er et nytt produkt fra den lille jordflekken bak hjemmet deres i Antsirabe, Madagaskar.

Som baby spiste Rova for det meste ris, og selv om dette gav henne nok kalorier til å overleve, gav det henne ikke de næringsstoffene hun trengte for å vokse opp sunn og sterk. Resultatet ble feilernæring.

Men i de siste årene har Rova og mammaen Louva oppsøkt et lokalt UNICEF-støttet ernæringssenter. Her leker Rova med venner mens sykepleierne forteller Louva og andre foreldre om betydningen av en næringsrik diett for barna deres.

Rova (5) viser frem en selvdyrket gulrot fra hagen sin i Antsirabe, Madagaskar. Foto: UNICEF/Matas
Helsen hennes har forbedret seg. Hun er fremdeles liten, men hun blir ikke så ofte syk lenger

Hun snakker mer, vil leke med vennene hele tiden. Før var hun stille. Det gjorde meg trist.
LOUVA, ROVAS MAMMA

Det hjelper...

“Første gangen vi dro til ernæringssenteret var Rova undervektig og veldig liten” forteller Louva, "men nå har helsen hennes forbedret seg. Hun er fremdeles liten, men hun blir ikke så ofte syk lenger. Hun snakker mer, vil leke med vennene hele tiden – før var hun stille. Det gjorde meg trist", forteller Rovas mor. Hun er veldig glad for at de fikk hjelpen i tide og merker stor forbedring hos Rova.

Starten på et barns liv er kritisk. Uten de næringsstoffene de trenger i denne viktige fasen av livet, vil hverken hjernen eller kroppen utvikle seg slik den skal. Ved å behandle og forebygge feil- og underernæring de første 1000 dagene av et barns liv, har UNICEF klart å redusere "stunting" (at barns kropp og hjerne ikke utvikler seg som de skal) med nesten 100 millioner siden 1990. Men det er mer å gjøre.

Med din støtte kan vi sikre at alle barn for den næringen de trenger for å vokse opp sunne og friske.

Som UNICEF-fadder gir du langsiktig hjelp til barna

Aktuelt UNICEF Norge

Den verdenskjente norske dansegruppa er blitt utnevnt som amassadører på grunn av sitt engasjement for ungdom.

UNICEF-ambassadør Penelope Lea var på plass under årets Klimatoppmøte i Madrid. Her sto hun på flere store scener for å fremme...

Unicef