Trenere i barneidretten

Den viktige treneren

Du som er trener møter mange barn med ulike forutsetninger og bakgrunn for å delta på trening. Det de har til felles er at de ønsker å bli sett. Du kan være Den ene som ser.

Noen er gode til å drible seg gjennom forsvarsmurer. Andre er flinke til å motivere resten av laget, noen viser en jernvilje på treningsøktene som smitter på de andre og noen kan virke tilsynelatende likegyldige.

UNICEF Norge samarbeider med Norges Idrettsforbund om å løfte opp betydningen av trygge voksne i idretten. Vi vet at én voksen som bryr seg om et barn som har det vanskelig, kan være helt avgjørende for hvordan det går med det barnet i fremtiden. Flere voksne kan fortelle om en trener som så bakenfor all banningen på treningsfeltet, eller den sjenerte som bare ville være innbytter.

Gjennom prosjektet ”du kan være den ene” ønsker vi å inspirere voksne til å se forbi den umiddelbare oppførselen til barnet. Som trener i barneidretten er du allerede positivt innstilt til barn, og vet betydningen av å være en god rollemodell. Sannsynligvis føler du ansvaret vi alle har for hverandres barn. Ofte er det ikke så mye som skal til for å utgjøre en positiv forskjell. Du kan være den ene, derfor er du så viktig.

- Det viktigste er å forstå at de er likt. Når vi mennesker blir likt, vokser vi. Det er med på å inspirere de unge til å yte mer og ville være bedre. Marco Elsafadi, spesialrådgiver og tidl. langslagsspiller i basketball.

Sårbare barn

Mange barn gjør sitt ytterste for å skjule hvordan de har det hjemme. Derfor er det ofte få, eller ingen, som vet hva de strever med. Barn som trenger Den ene, kan være vanskelige å oppdage, men alle har vi dem rundt oss. Les mer om barns utfordringer her.

For disse barna kan du som barneidrettstrener utgjøre en stor forskjell. Det viktigste du kan gjøre, er å hjelpe barnet til å oppleve glede gjennom aktivitet sammen med andre barn. Det kan bety at du må være litt ekstra tålmodig og ekstra nøye med å rose fremfor å rise. Kanskje var ditt smil eller din oppmuntrende kommentar det eneste positive som skjedde for barnet denne dagen. I slike situasjoner er du mer betydningsfull enn du aner, selv om du faktisk ikke gjør så veldig mye.

- Vit at det kan være en millimeter mellom et rakrygget barn og en såkalt drittsekk og du kan være den millimeteren som hjelper barnet til å stå rakrygget. Eli Rygg, Den ene magasinet 2011.

Inspirasjonsmateriell, råd og tips til trenere i barneidretten

 

Hva gjør du når Den ene ikke er nok?