– Får du denne julegaven skal du ta det som et kompliment

Stadig flere av oss velger å gi en julegave med mening. Men hva syns egentlig folk om å pakke opp en gave som ikke er til dem selv?

– Når jeg gir en pyntegjenstand eller en genser til jul, så hender det at jeg angrer. Jeg blir redd for at gaven ikke passer, og at det blir nok en ting som blir liggende i en skuff. Det er det som er så fint med denne gaven: Jeg vet at den passer, sier Ellen Haugland Mollan (34).

Gaven Mollan snakker om er «varme klær til krigsrammede barn i Syria». Den skal hun i år gi til en person som betyr mye for henne:

– Jeg håper personen som får gaven tar den som et kompliment, for det er det! Jeg gir en slik gave til de jeg vet har en spesiell omtanke for andre, og som setter pris på å gi noe nyttig til dem som trenger det aller mest, sier hun.

GIR IKKE TIL HVEM SOM HELST: Ellen Haugland Mollan fra Sandnes har to barn og to bonusbarn. Hun syns det er fint å gi bort en julegave som redder barns liv. – Jeg gir verdensgaver til personer jeg beundrer, sier hun.

Flest kvinner som gir

Det er ikke første gang Mollan gir bort en gave som redder barns liv. For Sandnes-kvinnen har det nesten blitt en juletradisjon å gi bort verdensgaver gjennom UNICEF.

– Jeg liker at gavene er så konkrete, og at de kommer i forskjellige prisklasser. Når du kjøper gaven får du også med et fint kort som gavebevis. Her pleier jeg å skrive inn en egen personlige hilsen før jeg pakker inn kortet, forteller Mollan, som også er «midt i målgruppen».

Tall fra UNICEF viser nemlig at det hovedsakelig er kvinner som Ellen som gir bort verdensgaver. Hele 92 prosent av dem som kjøper verdensgaver gjennom UNICEF er kvinner, og 75 prosent av dem igjen er kvinner mellom 30 og 50 år.

VARMER I KULDEN: Den syriske vinteren er kald, og UNICEF jobber derfor med å gi syriske barn i flyktningleire klær, tepper og telt. Her ser vi syriske Ahmed smile bredt når han finner ut at de tilsendte klærne var i akkurat hans størrelse. Foto: UNICEF

Når besteforeldre får en bestemor

I fjor traff gaven fra Ellen spesielt bra:

– Da ga jeg faktisk en bestemor til besteforeldre mine, sier hun og ler.

Når du gir en bestemor, sørger du for at foreldreløse barn får et trygt fang å sitte på. Gaven gir nemlig økonomisk støtte til bestemødre i Kenya, slik at de får råd til å forsørge og ta vare på sine små.

– Og besteforeldrene mine ble så stolte og rørte da de fikk gaven. De satte stor pris på å kunne gi barnebarn en familie til jul.

LIVSVIKTIG FORSØRGER: I Afrika har mer enn 12 millioner barn mistet foreldrene sine til AIDS. Bestemødrene er alt de har. Her ser vi en bestemor i Kenya under UNICEFs besøk i 2010

– Blir aldri skuffet

Generalsekretær i UNICEF Norge, Camilla Viken, er svært takknemlig for Mollans bidrag, og den store støtten nordmenn så langt har gitt gjennom UNICEFs verdensgaver.

– Folk vil ha konkrete gaver som man vet kommer til nytte. UNICEFs verdensgaver er nettopp det, konkrete gaver som barn trenger, sier hun.

Selv forteller Mollan at hun gjerne gir verdensgaver til «dem som har alt».

– Jeg opplever at folk blir overraskende glade for å få en bestemor eller vinterklær til syriske barn – kanskje spesielt til jul hvor det er en overflod av ting vi egentlig ikke trenger, sier hun.

– Jeg har enda ikke sett et skuffet blikk når de pakker opp verdensgaven.

Gi en gave som gir dobbel glede

Unicef