Alene i en stor verden

Gatebarn

Barn som lever på gata faller utenfor systemet. De har større sannsynlighet for å bli syke, eller utsatt for vold, misbruk og utnyttelse.

Hva gjør UNICEF?

Sikkerhetsnett

UNICEF går inn og sikrer at gatebarna har et sikkerhetsnett som fanger dem opp. Deres rettigheter står i fokus, og vi jobber målrettet for at disse skal oppfylles. UNICEF får barna bort fra gata, tilbyr utdanning, sikrer helsetjenester og oppfølging. Vi arbeider også tett med myndigheter for å få på plass nasjonale systemer som fanger opp og setter i verk tiltak for å hjelpe gatebarna.

  • 14 år gamle Joshua og hans lillebror bor på gaten. Etter at moren giftet seg på nytt, måtte de flytte hjemmefra. For Joshua begynner en typisk dag klokken 1 på natten. Da skreller han frukt til markedet. Senere samler han sammen papp til resirkulering.
  • Joshuas lillebror, Christian på 11, sitter sammen med kameratene sine. De sover på midtdrabanten på en avkjørsel fra motorveien. Christian tjener omtrent 6 kroner dagen på å vaske vinduer og å tigge.
  • En 15 år gammel prostituert jente sover på en benk i byen Abidjan på Elfenbenskysten. Hun bor på gata sammen med en gjeng med unge gutter, siden de kan beskytte henne. Klientene hennes er stort sett eldre menn
  • 9 år gamle Charlen bor på gata med familien. Hun selger tomater på markedet. Siden familien er helt avhengig av Charlens inntekt, kan de ikke sende henne på skolen. UNICEF jobber med myndighetene for å gi barn som Charlen en ny mulighet til skolegang.
FREMDELES MYE IGJEN

Tvinges til et liv på gata

Som resultat av ekstrem fattigdom eller at foreldrene går bort, blir fortsatt mange barn tvunget til å bo og leve på gata. De bor ofte i slumområder og må livnære seg ved å tigge, stjele eller ta småjobber som ikke er egnet for barn. Disse barna blir ofte ofre for vold, misbruk eller utnyttelse. De er særlig utsatt for prostitusjon og menneskehandel. Barn som lever på gata faller utenfor systemet, og har ikke tilgang på et sikkerhetsnett som verner om rettighetene deres. 

  • Disse guttene får opplæring i bruk av symaskin. Opplæringen foregår på et UNICEF-støttet senter som lærer bort grunnleggende ferdigheter og ferdigheter i lesing og skriving til gatebarn. Håpet er å gi dem mulighet til en bedre fremtid.
  • Noru Opan, et tidligere gatebarn, underviser gatebarn i byen Mwanza i Tanzania.
  • Gategutter spiller fotball på et UNICEF-støttet senter for gatebarn i Ouagadougou i Burkina Faso. Senteret gir gatebarna et pusterom, og muligheten til å skape en tryggere fremtid.
  • Dette bildet ble tatt av 11 år gamle Auriol under en workshop i fotografering for gatebarn i den Sentralafrikanske republikk. Slike workshops støttes av UNICEF, og gir barna et håp om en bedre fremtid, og lar dem se muligheten til en bedre fremtid.
Hva kan du gjøre?

Mulighet til en trygg fremtid

Ved å støtte UNICEFs prosjekter for barns beskyttelse, vil du bidra i arbeidet med å gi gatebarna et bedre tilbud og en bedre sjanse i livet. 

Unicef