Du kan gjøre ferien god!

Du kan gjøre ferien god!
For mange barn og voksne byr ferietiden på store og hemmelige utfordringer. Du kan gjøre dagen bedre for en som synes sommeren er lang og ensom.

-  Alle gleder seg over ferien bortsett fra meg. Foreldrene mine bare krangler hele sommeren, og ingen av oss liker å være sammen hele tiden. Ikke har vi noen som vil være sammen med oss heller. Alle er bare opptatt med sitt. (Jente 15 år)

Det er barn som gruer seg til sommerferien og  årsakene til dette er  ulike. Barn som allerede lever i en utsatt hverdag blir mer sårbare i ferien, da de sosiale nettverkene som skole, fritidsaktiviteter, venner og naboer også tar ferie.   Andre opplever sommeren som lang og tung fordi annerledesheten og utenforskapet blir ekstra synlig når det forventes at man skal være glad og delta i fellesskapet – selv når man ikke føler at man hører til noe sted.

En av de voksne som har tatt kontakt med oss den siste tiden, forteller om økonomiske bekymringer og følelsen av utilstrekkelighet over ikke å kunne gi barna de samme opplevelsene og tingene vennene deres får. Vedkommende forteller også om mangel på voksennettverk etter mange år som syk, og skulle ønske at de kunne bli invitert med på ting som ikke koster så mye penger.

- Jeg har en stor klump i magen, som jeg vet kommer til å være der hele sommeren. Den kommer til å bli mindre når det nærmer seg skolestart, for da har jeg noen å være sammen med. Men jeg gruer meg litt også, for jeg vet ikke hva jeg skal svare når de andre spør hva jeg har gjort. Jeg lurer på hva dem sier hvis jeg sier at jeg ikke har gjort noe annet enn å passe på moren min. At jeg har handlet og vasket klær. Jeg kan jo ikke si det, så jeg får finne på noe å si sånn som jeg pleier å gjøre, selv om jeg veit jeg ikke skal juge”. (Gutt 13 år)

Du kan gjøre usynligheten litt mindre
Det er ikke så mye som skal til for å gjøre  usynligheten og utenforskapet litt mindre, og  kanskje er ferietiden en glimrende anledning til å stoppe opp og gjøre seg noen tanker om hva nettopp du og din familie kan bidra med.  Det er helt sikkert  noen i ditt nærmiljø som trenger å bli sett, inkludert og få mulighet til å være med på noe hyggelig. Kanskje du kan invitere nabogutten på middag eller luftetur med hunden? Kanskje du kan inkludere et barn til med på badeturen med familien, eller være den som tar initiativet til et treff med andre foreldre på lekeplassen eller en tur i skogen med ferdig påsmurt niste?

Det er nemlig ikke så mye som skal til for å gjøre det hemmelige feriemarerittet mindre vondt. Én som ser, én bryr seg og én som er villig til å gi litt av sin tid kan være nok.

Vi ønsker alle en innholdsrik og god sommer!

Les mer om hva det vil si å være Den ene.

 

Unicef