Et dukkehjem. På ordentlig.

Barneekteskap

Mer enn 60 millioner jenter i verden blir giftet bort før de er 18 år. Flesteparten av disse jentene har større risiko for sykdommer og for å bli gravide før kroppen er moden. For mange av disse unge jentene blir barneekteskapet en dødsdom.

 • Jente i india
  Indiske Madhalsi Sarkar, 17 år, ble forsøkt giftet bort av sine foreldre til en 27 år gammel mann. Men ekteskapet ble forhindret av en hjelptetjeneste. Hennes foreldre var ikke klar over loven mot barneekteskap i India.
 • En jente sør-øst i Niger, et land der en av tre jenter gifter seg før fylte 15 år. Menneskehandel med barn og vold mot kvinner og barn er store bekymringsfaktorer i dette vestafrikanske landet.
 • 17 år gamle Bali står utenfor familiens hjem i India. Hun skulle giftes bort som 13-åring, men protesterte da hun fant ut at mannen var psykisk utviklingshemmet. Hennes historie inspirerer nå andre jenter til å bryte ut av sine arrangerte ekteskap.
Hva gjør UNICEF?

Kampanjer mot barneekteskap

Eksempel: I Mali har UNICEF gått sammen med lokale organisasjoner, myndighetene og media for å organisere Malis første offentlige kampanje i regionen Kayes – et område med spesielt høye tall for barneekteskap. UNICEF jobbet bevisst med samfunnsledere og religiøse ledere som er de som har tilstrekkelig innflytelse til å endre praksis. En av 15 kvinner i Mali dør av svangerskaps- eller fødselskomplikasjoner. - Før var vi uvitende. Vi giftet bort jenter i 9, 10, 11 og 12 års alderen. Nå ser vi realitetene og dette kan vi ikke fortsette med, er konklusjonene fra en av de mange landsbylederne i Kayes regionen.

 • Barneekteskap gift jente på 15 ser ut gjennom vindu i Bangladesh
  China, 15 år, ser ut av vinduet sitt i en landsby i Bangladesh. Hun og mannen Mohammed, 18, ble gift tre år tidligere. China er nå gravid. Medgiften går opp når jentene er eldre enn 12 til 13 år.
 • Baby hviler i hendene på en barnemor
  Asprina, 13 år, holder sønnen Ibrahim i armene i Tarime-distriktet, i Tanzania. For to år siden giftet hun seg med Werema, en 19 år gammel mann. Etter måneder med fysisk vold greide foreldrene å kjøpe henne tilbake.
 • 12 år gamle Boke står med sin yngre bror utenfor hjemmet hun deler med sin ektemann og svigermor. Boke ble giftet bort til sin 30 år gamle ektemann etter å ha blitt omskjært for flere måneder siden. Boke er psykisk utviklingshemmet.
Fremdeles mye igjen

Et oversett problem

Jenter som føder før de er 15 år har fem ganger større sjanse til å dø under fødselen enn kvinner i tyveårene, viser studier. Også spedbarna til barnemødre står ovenfor en stor risiko. Hvis en mor er under 18 år, har barnet hennes 60 prosent større sjanse for å dø i dets første leveår enn barnet til en mor eldre enn 19 år. Barneekteskap blir rettferdiggjort som en akseptert norm med sosiale og økonomiske fordeler. Barn som gifter seg tidlig, blir også ofte frarøvet skolegang.

 • Banner mot å gifte bort barn
  Kampanje mot å gifte bort barn i Gambia. Et samarbeid mellom den gambiske regjeringen, UNICEF og en lokal partner.
 • Unge mennesker på et kurs i rettigheter, kjønn og likestilling i Bangladesh. Opplysningsarbeid er den beste medisinen mot barneekteskap.
Hva kan du gjøre?

Bli med i kampen for barndommen!

Ved å støtte UNICEFs arbeid så støtter du også den jobben vi gjør rundt i verden for å beskytte barn og deres rett til en god oppvekst.Vil du vite mer, kan du melde deg på nyhetsbrevet nedenfor.

Unicef